Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

«Καμπανάκι» για παράνομη δραστηριότητα στο ελληνικό facebook





           
Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν στη χώρα μας οι καταγγελίες για παράνομη δραστηριότητα, κρούσματα εκφοβισμού και παραβιάσεις προφίλ στο facebook, γεγονός που έχει ανησυχήσει τους ειδικούς.

Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής ανοιχτής γραμμής καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο SafeLine, δεκάδες έλληνες χρήστες προβαίνουν καθημερινά σε καταγγελίες που αφορούν στη χρήση των κοινωνικών δικτύων.

Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο αριθμός των καταγγελιών για το facebook. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 2.247 καταγγελίες που έλαβε η γραμμή SafeLine το πρώτο εξάμηνο του 2013, οι 1.092 (ποσοστό 49%) αφορούσαν αποκλειστικά στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, το οποίο στην Ελλάδα αριθμεί περισσότερους από 3,9 εκατ. χρήστες.

Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν σε κλεμμένους κωδικούς πρόσβασης και στην παραβίαση των προφίλ χρηστών (τρίτοι αποκτούν πρόσβαση σε λογαριασμούς χωρίς την άδεια των χρηστών με σκοπό να τους κατασκοπεύσουν, να υποκλέψουν προσωπικά τους δεδομένα  ή να κάνουν αναρτήσεις για λογαριασμό τους). 

Παρουσιάζονται, επίσης, κρούσματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού (cyberbullying) τόσο σε ανήλικους όσο και σε ενήλικους. Συχνό φαινόμενο είναι και η ανάρτηση φωτογραφικού υλικού χρηστών χωρίς την άδεια των τελευταίων (φωτογραφίες που έχουν υποκλαπεί από λογαριασμούς του facebook εμφανίζονται σε άλλες σελίδες εν αγνοία των απεικονιζόμενων). 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ν.Ε.Ο.Ι., ένα στα τρία ελληνόπουλα έχει πέσει θύμα παρενόχλησης μέσω του facebook και των υπόλοιπων κοινωνικών δικτύων. 

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και το φαινόμενο του grooming, δηλαδή η αποπλάνηση ανηλίκων από παιδόφιλους που προσποιούνται ότι είναι έφηβοι και μπαίνουν σε κοινωνικά δίκτυα για να προσελκύσουν παιδιά με σκοπό να τα κακοποιήσουν. 

Εφόσον γίνει εξακρίβωση του παράνομου περιεχομένου μετά την επεξεργασία της καταγγελίας, η γραμμή SafeLine προωθεί το περιεχόμενό της απευθείας στους διαχειριστές του facebook ή στο Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

10 βήματα για να προστατέψετε το παιδί σας στο facebook

- Μην απαγορεύετε καθολικά την πρόσβαση στο παιδί σας. Συνήθως οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα.
- Ζητήστε από το παιδί να σας δείξει πώς «δουλεύει» το facebook. Περιηγηθείτε μόνοι σας ώστε να κατανοήσετε το είδος των δραστηριοτήτων που κάνουν οι χρήστες.
- Τονίστε στο παιδί ότι οι πληροφορίες που αναρτά είναι δημόσια προσπελάσιμες. Επομένως, καλό θα ήταν να μην δημοσιεύει στοιχεία και φωτογραφίες που θα το έφερναν σε δύσκολη θέση. 
- Εξηγήστε στο παιδί τη διαφορά ανάμεσα στους εικονικούς και στους πραγματικούς φίλους. Μάθετέ το να αντιμετωπίζει τις διαδικτυακές γνωριμίες με επιφυλακτικότητα.
- Συμβουλεύστε το παιδί να μην προσθέτει στη λίστα των φίλων του άτομα που δεν γνωρίζει στον φυσικό κόσμο. Να μην ντραπεί να αρνηθεί μια πρόσκληση φιλίας.
- Συμβουλεύστε το παιδί να διαγράψει από τη λίστα «φίλων» του άτομα που το παρενοχλούν ή του στέλνουν μηνύματα που το φέρνουν σε δύσκολη θέση. Το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει και το ενσωματωμένο σύστημα καταγγελιών (report) της εκάστοτε ιστοσελίδας.
- Να είστε πάντα ενημερωμένοι για τις διαδικτυακές γνωριμίες του παιδιού σας ώστε, όταν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο, να μπορέσετε να δράσετε άμεσα.
- Τονίστε στο παιδί σας ότι δεν θα πρέπει να δίνει σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασής στο προφίλ του. 
- Συμβουλεύστε το παιδί σας να μην «ανεβάζει» φωτογραφίες όπου φαίνεται η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται, ειδικότερα αν πρόκειται για το σπίτι του, το σχολείο του ή μέρη που συχνάζει.
- Εάν χρειάζεστε βοήθεια, καλέστε το 800 11 800 15 ή στείλτε email στο help@saferinternet.gr (Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ)

ΠΗΓΗ: Saferinternet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου