Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Σας ρώτησε πως "φτιάχνονται" τα παιδιά!

Τι πρέπει να πείτε στο παιδί σας!





"Μαμά, πώς φτιάχνονται τα παιδιά;", σας ρώτησε ο γιος σας όλο περιέργεια. Αναρωτιέστε τι πρέπει να του απαντήσετε;

Αρχικά θα πρέπει να πούμε πως εάν το παιδί σας είναι κάτω των τριών χρόνων και δε σας ρωτήσει εκείνο από μόνο του, δε χρειάζεται να θίξετε εσείς το θέμα. Εάν όμως σας ρωτήσει πρέπει να του απαντήσετε καθώς το παιδί πρέπει να μάθει την αλήθεια από μικρό και κυρίως από τους γονείς του. Εάν γύρω στα τέσσερα με πέντε το παιδί δεν έχει εκδηλώσει καμία περιέργεια, θα πρέπει του μιλήσετε εσείς δεδομένου ότι μπορεί να ακούσει για το θέμα από τους φίλους του κινδυνεύοντας να πάρει λανθασμένες πληροφορίες. Επίσης, υπάρχει περίπτωση να φανταστεί πως η σεξουαλικότητα είναι κάτι κακό και απαγορεύεται αφού οι γονείς του δε μιλούν ποτέ για αυτή. Βρείτε λοιπόν την κατάλληλη ευκαιρία και μιλήστε στο παιδί σας.

Πώς πρέπει να απαντάτε

Γύρω στα τρία του χρόνια μπορείτε να του πείτε ότι επειδή η μαμά και ο μπαμπάς αγαπιούνται πολύ, ο μπαμπάς έβαλε ένα σπόρο στην κοιλίτσα της μαμάς όπου υπάρχει ακόμα ένας. Ενώθηκαν και έφτιαξαν ένα αυγό το οποίο μετά από εννέα μήνες γίνεται μωράκι και γεννιέται. Είναι σημαντικό για το παιδί να γνωρίζει από μικρή ηλικία το ρόλο του μπαμπά στην τεκνοποιία. Σε αυτή τη φάση αυτή η εξήγηση είναι υπεραρκετή καθώς το παιδί έχει ανάγκη από καθησυχαστικά λόγια, λίγο αργότερα ανάλογα με την ωριμότητά του θα μπορέσετε να το βοηθήσετε να καταλάβει μέσω κάποιου βιβλίου με εικόνες.

Γύρω στα πέντε με έξι του χρόνια μπορείτε να αρχίσετε να δίνετε κάποιες ανατομικές λεπτομέρειες χωρίς βεβαίως να εξαντλήσετε το θέμα. Το μήνυμα που πρέπει να του περάσετε είναι πως η τεκνοποίηση είναι μια στιγμή αγάπης ανάμεσα στη μαμά και το μπαμπά.

Γύρω στα επτά του χρόνια μπορείτε να του πείτε πως όταν ένας άνδρας και μια γυναίκα κάνουν έρωτα, δεν είναι μόνο για να κάνουν παιδί αλλά και για να νιώσουν ευχαρίστηση. Όταν οι ερωτήσεις γίνονται πιο συγκεκριμένες είναι σημαντικό να απαντάει στο παιδί ο γονιός του ίδιου φύλου με εκείνο για πολλούς λόγους, όπως για να μάθει τη διακριτικότητα, για να έρθει πιο κοντά η μητέρα με το κορίτσι και ο πατέρας με το αγόρι και για να αισθανθεί πως αναγνωρίζεται μέσα από το φύλο του.    

news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου