Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ένοχα τα αναψυκτικά για τη βίαιη συμπεριφορά των παιδιών!




Τα αναψυκτικά είναι από τους βασικούς ενόχους για την επιδημία της παχυσαρκίας, αλλά συνδέονται παράλληλα και με προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά.

Σύμφωνα με έρευνα σε παιδιά ηλικίας 5 ετών, εκείνα που κατανάλωναν περισσότερα αναψυκτικά παρουσίασαν αυξημένη επιθετικότητα και δυσκολία συγκέντρωσης σε σχέση με εκείνα που έπιναν λιγότερα ή κανένα από αυτά τα αναψυκτικά.

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται οι επιπτώσεις των αναψυκτικών στη συμπεριφορά τόσων νέων παιδιών. Αλλά τα ευρήματα είναι παρόμοια με εκείνα προηγούμενων ερευνών σε εφήβους που έδειχναν ότι οι έφηβοι οι οποίοι έπιναν περισσότερα από πέντε κουτάκια αναψυκτικών κάθε εβδομάδα είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να κατέχουν όπλο ή να συμπεριφέρονται βίαια προς τους φίλους τους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Στην τελευταία έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Pediatrics, οι γονείς ανέφεραν ότι το 43% των παιδιών που συμμετείχαν έπιναν τουλάχιστον μια μερίδα αναψυκτικού κάθε μέρα, ενώ ένα ποσοστό 4% κατανάλωνε τέσσερις ή περισσότερες μερίδες καθημερινά.

Προκειμένου να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ των αναψυκτικών και των προβλημάτων συμπεριφοράς, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν διάφορους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά, όπως τυχόν κατάθλιψη της μητέρας και διατροφή των παιδιών. Ακόμη και τότε, παρατηρήθηκε μια σημαντική σχέση μεταξύ της αύξησης της κατανάλωσης αναψυκτικών και επιθετικών συμπεριφορών.

Τι είναι αυτό που κάνει τα παιδιά που πίνουν αναψυκτικά τόσο απείθαρχα; «Τα αναψυκτικά είναι άκρως επεξεργασμένα προϊόντα που περιέχουν ανθρακούχο νερό, υψηλής περιεκτικότητας φρουκτόζη, ασπαρτάμη, βενζοϊκό νάτριο, φωσφορικό οξύ ή κιτρικό οξύ και συχνά καφεΐνη, οποιαδήποτε από τα οποία μπορεί να επηρεάζουν τη συμπεριφορά», υποστηρίζει η έκθεση.

Η καφεΐνη είναι ο πιθανός ένοχος, καθώς φέρεται να ευθύνεται για τις αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών επηρεάζοντας τον τρόπο που κάποιος αντιλαμβάνεται και αξιολογεί τον κίνδυνο. Επειδή η καφεΐνη μπορεί να δράσει σε τόσα πολλά τμήματα του εγκεφάλου, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με την επιρροή της στα μικρά παιδιά, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εξετάζει επί του παρόντος πόσο ασφαλής είναι η προσθήκη καφεΐνης σε προϊόντα τροφίμων που καταναλώνονται από τα παιδιά και τους εφήβους, όπως τα ποτά, τα τσιπς ακόμη και τις τσίχλες.

Δημοσιεύθηκε από "Machiavellius" 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου