Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς να μάθετε στο παιδί σας ότι τα χρήματα δεν τα βρίσκετε στο δρόμο!



Με ποιους τρόπους θα του μάθετε την αξία των χρημάτων!


Πώς να μάθετε στο παιδί σας ότι τα χρήματα δεν τα βρίσκετε στο δρόμο!

Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας είναι η αξία των χρημάτων. Τα παιδιά συνήθως δεν κατανοούν την έννοια και την αξία του χρήματος και πιστεύουν ότι οι γονείς τους τα βρίσκουν στο δρόμο ή ότι απλά πηγαίνουν στην τράπεζα και παίρνουν όσα χρειάζονται. Όπως καταλαβαίνετε το παιδί σας δεν πρέπει να μείνει με αυτή την αντίληψη. Ποτέ δεν είναι νωρίς για να αρχίσετε να του μιλάτε για τα χρήματα και μάλιστα όσο πιο γρήγορα μάθει τόσο το καλύτερο καθώς θα αποφύγετε όλες εκείνες τις στιγμές που το παιδί σας θα κλαίει και θα ουρλιάζει σε ένα πολυκατάστημα για να του πάρετε κάτι το οποίο δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα.

Αν και μπορεί να ακούγεται αντιφατικό αλλά πραγματικά ο καλύτερος τρόπος για να του μάθετε την αξία των χρημάτων είναι να του δώσετε μερικά. Επισκεφτείτε το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς σας και δώστε του πέντε ευρώ για να αγοράσει ό,τι θέλει. Ο σκοπός είναι να δώσετε στο παιδί σας να καταλάβει την αξία των πέντε ευρώ, δηλαδή τι μπορεί να αγοράσει με αυτά, πόσα ρέστα θα πάρει και φυσικά ότι το συγκεκριμένο ποσό δε φθάνει για να αγοράσει όλα όσα θέλει.
Όταν το παιδί σας μεγαλώσει λίγο αρχίστε να του δίνετε ένα ποσό την εβδομάδα προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες του, τονίζοντάς του ότι εάν το ξοδέψει απλά δε θα έχει χρήματα μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο θα διδάξετε στο παιδί σας τη διαχείριση των χρημάτων, ότι δηλαδή δε μπορεί να ξοδεύει τα χρήματά του σε μια ημέρα γιατί μετά δε θα έχει. Εάν τα ξοδέψει, όσο κι αν σας παρακαλάει αποφύγετε να του δώσετε χρήματα γιατί απλά δε θα το βοηθήσετε να μάθει.
Σίγουρα θέλετε το παιδί σας να γίνει μεγαλώνοντας ένας υπεύθυνος ενήλικας. Μεταξύ άλλων αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μάθει να αποταμιεύει. Για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει να ξεκινήσετε από μικρό να του μιλάτε για την αποταμίευση και τα οφέλη της. Κάντε στο παιδί σας την πρόταση να κρατάτε ένα ποσό από το χαρτζιλίκι του, δηλαδή αντί για παράδειγμα να του δώσετε πέντε ευρώ δώστε του τέσσερα εξηγώντας του ότι τα υπόλοιπα θα τα κρατάτε και όταν τα χρειαστεί θα του τα δώσετε. Το παιδί σας θα καταλάβει την αξία την αποταμίευσης όταν για παράδειγμα θέλει να αγοράσει κάτι τα Χριστούγεννα κι εσείς του δώσετε το ποσό που έχει μαζευτεί.
news.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου