Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Απαλλαγείτε από τον σταφυλόκοκκο.




Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που κατοικεί στο δέρμα μας, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Ένα είδος όμως αυτού, ο Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις μέχρι και απειλητικές για τη ζωή.
Η πιο συνηθισμένη εκδήλωση είναι η δοθιήνωση, η οποία υποτροπιάζει γιατί μεταφέρουμε τον σταφυλόκοκκο με τα χέρια μας σε διάφορα μέρη του σώματος. Το μικρόβιο φωλιάζει στη μύτη και στα γεννητικά όργανα και δημιουργεί κατάσταση χρόνιας φορείας.
Όσο κάποιος είναι φορέας κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να μολυνθεί και να μεταδώσει τον σταφυλόκοκκο και στους γύρω του. Προτείνεται λοιπόν να εκριζώνεται όποτε αυτός ανακαλύπτεται.
Η πιο εύκολη εξέταση για να διαπιστωθεί η φορεία είναι καλλιέργεια από τη μύτη.
Η εκρίζωση γίνεται με λήψη αντιβιοτικών από το στόμα, ανάλογα με το αντιβιόγραμμα της καλλιέργειας, που δείχνει την ανθεκτικότητα που έχει το συγκεκριμένος στέλεχος στα αντιβιοτικά, για δέκα ημέρες, σε συνδυασμό με ρινική αλοιφή τοπικά (μουπιροκίνη), για 5-7 ημέρες. Επίσης θα πρέπει να γίνονται πλύσεις ολόσωμα με χλωρεξιδίνη 2% ή 4%, ή μπάνιο σε νερό που έχει διαλυθεί χλωρίνη (1 κουταλάκι του τσαγιού για κάθε 4 λίτρα νερού), διάρκειας 15 λεπτών, δύο φορές την εβδομάδα, όσο διαρκεί η θεραπεία.
Επειδή ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος μεταδίδεται εύκολα, θα πρέπει να ελεγχθούν και τα υπόλοιπα άτομα της οικογενείας.
Ο κίνδυνος από την εκρίζωση είναι να υπάρξει αντοχή στα αντιβιοτικά, γι αυτό συνιστάται να γίνεται μόνο στα άτομα που είναι επιρρεπή σε σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις και παρουσιάζουν συχνά δερματικές βλάβες.


Το άρθρο γράφτηκε από τον
Ρηγόπουλο Δημήτριο, Στρατιωτικό Ιατρό,
Παθολόγο-Διαβητολόγο,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου