Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Οργανωθείτε για τη νέα σχολική χρονιά!





Πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά είναι ωφέλιμο να οργανώσουμε τη σκέψη μας και να δούμε ποια μικρά βήματα μπορεί να αποδειχθούν σημαντικά και ... αγχολυτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που σε λίγον καιρό αρχίζει. Μαγική είναι η λέξη «οργάνωση», κι όσο και αν πιεσμένοι οι μαθητές και οι γονείς από τον σχολικό ρυθμό νιώθουν συχνά να τρέχουν πίσω από τα πράγματα και να μην μπορούν να τα ελέγξουν, μικρά εφικτά βήματα μπορούν να βοηθήσουν αφάνταστα! Έχετε τα παρακάτω κατά νου όταν πάτε με τους μικρούς μαθητές για τις αγορές των σχολικών ειδών. Προτείνετέ τους να βάλουν στο καλάθι τους:

ένα μεγάλο εβδομαδιαίο ημερολόγιο

ένα μεγάλο μηνιαίο ημερολόγιο

μαρκαδόρους για υπογράμμιση (highlighters)

φακέλους για αρχειοθέτηση σε διαφορετικά χρώματα

διαφανείς θήκες για την φύλαξη των εργασιών τους

Ας δούμε τα μικρά εφικτά βήματα που θα σας βοηθήσουν να είστε πιο οργανωμένοι, άρα πιο αποτελεσματικοί και σε εσωτερική ισορροπία και ηρεμία.

Διαχείριση χρόνου – Αναρτήστε ένα ημερολόγιο

Μια καλή ιδέα στο να οργανωθείτε (όχι μόνον τα παιδιά, μα και εσείς οι γονείς σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις τους) είναι να αναρτήσετε ένα μεγάλο ημερολόγιο σε χώρο που όλη η οικογένεια μπορεί να το βλέπει και να το συμβουλεύεται. Ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα είναι πολύ χρήσιμο. Για τους μεγαλύτερους μαθητές ένα μηνιαίο ίσως είναι περισσότερο ωφέλιμο, με δεδομένο ότι μπορούν να σημειώνουν τις ημερομηνίες των διαγωνισμάτων τους, την έναρξη και λήξη των διακοπών, κ.ά. Τα παιδιά σημειώνουν (ή εσείς το κάνετε για αυτά, εάν τα παιδιά είναι πολύ μικρά) με διαφορετικό χρώμα μαρκαδόρου τις δραστηριότητές τους στον πίνακα: για παράδειγμα με μπλε τις ξένες γλώσσες, με κόκκινο το ωδείο, με πράσινο το μάθημα κολύμβησης κ.λπ. Οι μαθητές, μικροί και μεγαλύτεροι, νιώθουν να έχουν τον έλεγχο των ημερών τους όταν έχουν μπροστά στα μάτια τους το πρόγραμμα όλης της περιόδου. Επίσης, δεν θα «τρέχουν» τελευταία στιγμή για το διαγώνισμα που θυμήθηκαν αργά το βράδυ, την παραμονή της εξέτασης.

Οργάνωση με τη δύναμη του χρώματος

Η χρήση των χρωμάτων δεν είναι μόνον στο ημερολόγιο χρήσιμη, μα μπορεί να εφαρμοστεί πολύ αποτελεσματικά και στην ταξινόμηση σημειώσεων, διαγωνισμάτων κ.λπ., σε φακέλους αρχειοθέτησης διαφορετικών χρωμάτων για κάθε μάθημα. Ήδη από το νηπιαγωγείο τα παιδιά μυούνται από τις δασκάλες τους στην καλή αυτή συνήθεια της οργάνωσης. Τα νήπια φυλάσσουν σε φακέλους διαφορετικών χρωμάτων τις εργασίες τους, ανάλογα με το θέμα: αλλού τα μαθηματικά, αλλού η γλώσσα, αλλού οι εργασίες που ξεχώρισαν, αλλού τα βιβλία που διάβασαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, κ.λπ.

Τέρμα στα χαοτικά πρωινά

Ο πρωινός πανικός πριν από την αναχώρηση για το σχολείο μπορεί να αποφευχθεί με μικρά βήματα –βήματα που θα έχετε κάνει ήδη από το προηγούμενο βράδυ:
- Ζητήστε από το παιδί να επιλέξει ποια ρούχα θα φορέσει στο σχολείο την επόμενη μέρα. Ετοιμάστε το πλήρες σύνολο της ένδυσης, τα πάντα, έως και τις κάλτσες του, και τοποθετήστε τα ρούχα στο δωμάτιο του παιδιού ή στον καναπέ του καθιστικού, αναλόγως του πού συνηθίζει να ντύνεται το πρωί. Η απλή αυτή προετοιμασία θα σας εξοικονομήσει χρόνο και θα εξασφαλίσει ηρεμία για όλους.
- Θυμίστε στο παιδί να ελέγξει τη σχολική του τσάντα ήδη από το βράδυ, πριν πάει για ύπνο. Έτσι θα βεβαιωθεί ότι έχει βάλει μέσα όλα όσα χρειάζονται για την επόμενη μέρα.


Πηγαίνετε για ύπνο νωρίς

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να πηγαίνουν για ύπνο νωρίς. Οι αναπτυξιολόγοι επισημαίνουν ότι ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος στα παιδιά και σχετίζεται άμεσα με την ικανότητά τους για μάθηση και την επιτυχία τους στο σχολείο. Το παιδί που έχει κοιμηθεί καλά, ξυπνά ευκολότερα το πρωί και περισσότερο έτοιμο να ξεκινήσει τη νέα ημέρα για το σχολείο. Είναι περισσότερο ήρεμο, χωρίς εκνευρισμό και απώλεια ενέργειας.

GreekSchools.Net 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου