Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

«Αλαλούμ» με το πετρέλαιο θέρμανσης



Λίγες μέρες πριν την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, οι πολίτες δεν γνωρίζουν την τιμή στην οποία θα το αγοράσουν και πως θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης – Σχέδιο για αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
           
Μπορεί την επόμενη εβδομάδα να ξεκινά η διαδικασία διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο, ωστόσο οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν ακόμα κάτω από ποια διαδικασία θα μπορέσουν να το προμηθευτούν.

Το περσινό σύστημα με την επιστροφή 0,28 ευρώ ανά λίτρο στους φορολογούμενους, μετά όμως από την προμήθεια του πετρελαίου δεν απέδωσε τα αναμενώμενα έσοδα που είχε υπολογίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και πλέον αναζητείται νέα φόρμουλα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκε αίτημα στην τρόικα ώστε να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15%.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του επιδόματος θέρμανσης από τα 28 λεπτά στα 35 λεπτά ανά λίτρο, αλλά και τη διεύρυνση των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων, προκειμένου να αυξηθούν οι δικαιούχοι του.

Κάτι που ενδεχομένως να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης, είναι και το σχέδιο που προβλέπει και την προκαταβολή του 25% του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους, κάτι που όμως δεν έχει αποφασιστεί ακόμα -αναμένοντας την τελική απόφαση της τρόικας.

Τέλος, αν οι εκπρόσωποι των δανειστών εγκρίνουν τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, τότε οι δικαιούχοι του επιδόματος θα αγοράζουν το πετρέλαιο στην τιμή των 91 λεπτών των λίτρο, από 1,30 ευρώ που αναμένεται να είναι η τιμή λιανικής πώλησή του στην αγορά.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου