Σάββατο 28 Ιουνίου 2014


«ΤΙ ΚΑΝΩ ΤΩΡΑ;;;»
«ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ;;;»
«ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ;;;»

Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
  • Μια Γραμμή που γίνεται… σύνθημα βοήθειας. Μια Γραμμή που μπορείς…να καλέσεις όλο το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, είναι δωρεάν και δε χρειάζεται να μας πεις το όνομα σου.
  • Θα ακούσουμε τις ανησυχίες αλλά και τα προβλήματα σου, μαζί θα βρούμε τις επιλογές και τις λύσεις που έχεις ενώ σε περίπτωση που κινδυνεύεις ή καταπατάται κάποιο από τα δικαιώματα σου, θα σου δώσουμε την βοήθεια που πρέπει. Θα σε ακούσουμε επίσης και για το πρόβλημα του φίλου σου.
  • Δεν θα πούμε σε κανένα ότι κάλεσες ούτε μπορούμε να εντοπίσουμε από πού μας κάλεσες ή μας έστειλες το e-mail.
  • Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας για οτιδήποτε σε απασχολεί και με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμείς.
  • Είμαστε εδώ για σένα
  • Περισσότερα για την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 εδώ

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014


Κι αν δεν περάσω πουθενά, εγώ θα το αντέξω, οι δικοί μου όμως;


Μεσάνυχτα και στη Γραμμή SOS 1056 μια έφηβη ζητά βοήθεια. Διστακτικά ρωτά αν είναι αργά για να μιλήσει με κάποιον σχετικά με αυτό που την απασχολεί....

Αρχικά μου είπε ότι δεν ξέρει αν το πρόβλημά της είναι σοβαρό, όμως θέλει να το μοιραστεί με κάποιον καθώς στην οικογένειά της φοβάται να μιλήσει.

Ξεκινά λοιπόν και λέει: «Δεν έχω διαβάσει, δε θέλω να περάσω σε κάποια σχολή, κανείς όμως δεν με ρώτησε ποτέ»! Και συνέχισε λέγοντας: «Το ξέρω ότι θα αποτύχω, η οικογένειά μου όμως δεν το ξέρει! Εγώ θα το αντέξω, οι δικοί μου όμως»;

Την άκουγα χωρίς να τη διακόπτω καθώς ήταν σαν ένας χείμαρρος από ερωτήματα, στα οποία ήξερε τις απαντήσεις, όμως δεν τα είχε απευθύνει ποτέ στους γονείς της.

Στη συνέχεια μιλήσαμε για τα όνειρά της, τις ελπίδες της, τις επιθυμίες που έχει για το μέλλον της. Ήταν όλα τόσο απλά και τόσο βατά για να υλοποιηθούν, που οι γονείς της θα έπρεπε να ενθουσιαστούν στο άκουσμά τους. Η έφηβη είχε σχέδια που δεν πραγματοποιούνταν μέσω των πανελλαδικών, όμως έπρεπε να ακολουθήσει το παράδειγμα της υπόλοιπης οικογένειας και να περάσει «κάπου», το «πού» δεν είχε και μεγάλη σημασία.

Ξαφνικά με διακόπτει και με ρωτά: «Δεν έχω δίκιο, αφού έχω, το ξέρω, γιατί δεν παίρνω το θάρρος να τους μιλήσω, πρόκειται για τη ζωή μου».
Με την Ε. κλείσαμε λέγοντας πως δεν υπάρχει  λόγος να ντρεπόμαστε για τα όνειρά μας και πως αυτά που σκεφτόμαστε είναι συνήθως αυτά που μας εκφράζουν και είναι καλό να ειπωθούν. Δεν υπάρχει «αποτυχία» όπως ανέφερε στην αρχή, υπάρχει «διαφορετική επιλογή», «διαφορετική επιθυμία»!!

 Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS – 1056» λειτουργεί καθημερινά, πανελλαδικά, όλο το 24ωρο, χωρίς χρέωση και μπορείτε να καλέσετε ανώνυμα και να μοιραστείτε μαζί μας ότι σας απασχολεί.