Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Αρρώστιες των Θρανίων... και Πώς να τις Αποφύγετε



Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε προκειμένου να αντιμετωπίσετε αλλά και να προλάβετε τις σχολικές ασθένειες που κάθε χρόνο ταλαιπωρούν τους μικρούς μαθητές!
Ιώσεις και μικρόβια μεταδίδονται πολύ εύκολα μέσα στις σχολικές τάξεις προκαλώντας από αθώες μέχρι και πιο σοβαρές ασθένειες. Η σωστή ενημέρωση, η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία είναι όλα όσα χρειάζονται για να αντιμετωπίσετε ψύχραιμα και με επιτυχία την καθεμία από αυτές.
Αναπνευστικές λοιμώξεις
Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος αποτελούν τη συχνότερη αιτία που αρρωσταίνουν τα παιδιά, κυρίως κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.
Σχεδόν όλες οι λοιμώξεις του ρινοφάρυγγα, όπως οι ρινίτιδες και σε μεγάλο ποσοστό (περίπου 70%) οι λαρυγγίτιδες, οι φαρυγγίτιδες, οι τραχειοβρογχίτιδες κ.τ.λ., οφείλονται σε ιούς, οι οποίοι είναι πολλοί και μεταδίδονται με τα σταγονίδια (βήχας, φτάρνισμα, γέλιο κ.λπ.). Το στάδιο επώασής τους, δηλαδή το διάστημα από τη μόλυνση έως την εκδήλωση των συμπτωμάτων, διαρκεί από λίγες ημέρες έως και μία εβδομάδα. Στα μεγαλύτερα παιδιά είναι συχνός και ο πονόλαιμος από στρεπτόκοκκο και στην περίπτωση αυτή, είναι απαραίτητο το strep-test (γρήγορη εξέταση με επίχρισμα από το φάρυγγα), για να διαπιστωθεί εάν πρέπει να δοθεί ή όχι αντιβίωση. Γενικότερα, η θεραπεία της κάθε αναπνευστικής λοίμωξης καθορίζεται ύστερα από καλλιέργεια του εκκρίματος και αντιβιόγραμμα για ανεύρεση της κατάλληλης αντιβιοτικής ουσίας.
Οι παράγοντες που προδιαθέτουν τα παιδιά σε μια αναπνευστική λοίμωξη (ιογενή ή μικροβιακή) και οι οποίοι καλό είναι να αποφεύγονται, ιδιαίτερα αν τα παιδιά έχουν ιστορικό αναπνευστικών λοιμώξεων, είναι οι εξής:
* Ο συγχρωτισμός με πολλούς ανθρώπους.
* Η μολυσμένη ατμόσφαιρα.
* Οι διαφορές της θερμοκρασίας μέσα στο 24ωρο.
* Ο καπνός του τσιγάρου ή άλλες αλλεργιογόνες ουσίες στο σχολείο ή το σπίτι.
Μια άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού, που προσβάλλει περισσότερο τα βρέφη και τα μικρά παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, είναι η βρογχιολίτιδα. Μάλιστα, λόγω της απόφραξης της μύτης, ένα από τα συμπτώματα είναι και
η δύσπνοια με αποτέλεσμα οι γονείς, τις περισσότερες φορές, να τρομάζουν. Δεν υπάρχει, όμως, ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας αφού συνήθως η ασθένεια περνά ύστερα από λίγες ημέρες και χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη θεραπεία. Σπανιότερα, βέβαια, η κατάσταση μπορεί να επιπλακεί με ωτίτιδα και να χρειαστεί πιο εξειδικευμένη θεραπεία.
Γενικότερα, πάντως, στις απλές βρογχιολίτιδες, που προσβάλλουν κυρίως τα βρέφη, συνιστώνται μόνο:

* Πλύσεις στη μύτη με φυσιολογικό ορό πριν από τα γεύματα.
* Καθαρή και υγροποιημένη ατμόσφαιρα.
* Αντιπυρετικά φάρμακα, εάν υπάρχει πυρετός.
Ανεμοβλογιά
Αν και τα περισσότερα λοιμώδη νοσήματα, όπως η ιλαρά, έχουν εξαφανισθεί χάρη στα εμβόλια, η ανεμοβλογιά, παρά το εμβόλιο των τελευταίων χρόνων, εξακολουθεί να υπάρχει.
Πρόκειται για μία παιδική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από τους παιδιάτρους ως η πιο περίεργη αρρώστια, καθώς τόσο η διάρκεια όσο και η ένταση των εκδηλώσεών της ποικίλλουν.
Μόλις εμφανισθεί το πρώτο σπυράκι το παιδί θα πρέπει να μείνει στο σπίτι και να ζητηθεί η συμβουλή του παιδιάτρου, καθώς η αντιμετώπιση θα πρέπει να αρχίσει αμέσως. Απαιτείται πολύ καλή καθαριότητα του δέρματος γι αυτό απαραίτητο είναι το καθημερινό μπάνιο, χωρίς τρίψιμο βέβαια και με ταμποναριστό σκούπισμα. Αν παρουσιαστεί έντονη φαγούρα, μπορεί να χρειαστεί και κάποιο αντιισταμινικό σκεύασμα. Γενικότερα, πάντως, ο ιός της ανεμοβλογιάς έχει μακρύ στάδιο επώασης, από 12 έως 17 ημέρες και το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο όταν σταματήσουν πλέον να βγαίνουν νέα σπυράκια.
Να θυμάστε:
Εάν το παιδί δεν έχει νοσήσει έως την εφηβεία θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο, γιατί πρόκειται για μια βαριά αρρώστια στις μεγαλύτερες ηλικίες. Εάν έχει νοσήσει και δεν το έχετε καταλάβει, μπορεί να κάνει το εμβόλιο χωρίς να φοβάται.
Γαστρεντερίτιδες
Η γαστρεντερίτιδα είναι από τις πιο συνηθισμένες λοιμώξεις της παιδικής ηλικίας και δυστυχώς είναι πολύ εύκολα μεταδιδόμενη. Τα συνηθέστερα αίτια είναι οι ιοί και τα βακτηρίδια. Συνήθως τα συμπτώματα ξεκινούν με έντονο κοιλιακό άλγος και διάρροια, ενώ μπορεί να ακολουθήσει και εμετός ή πυρετός. Το στάδιο επώασης μιας γαστρεντερίτιδας διαρκεί από 1 έως 3 ημέρες και η διάρκεια της ασθένειας λίγες μέρες, ανάλογα από το μικροοργανισμό που προκαλεί τη γαστρεντερική λοίμωξη αλλά και από το ίδιο το παιδί. Για τις περισσότερες βακτηριακές και ιογενείς γαστρεντερίτιδες δεν χρειάζεται χορήγηση αντιβιοτικού. Επειδή, όμως, οι λοιμώξεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση και διαταραχές ηλεκτρολυτών θα πρέπει, πάντοτε βέβαια με τη συμβουλή του παιδιάτρου σας, το παιδί να ενυδατώνεται συνεχώς και να ακολουθεί δίαιτα πλούσια σε υγρά και ηλεκτρολύτες για τουλάχιστον 2-3 μέρες.
Επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας αν:
Το παιδί παρουσιάζει σοβαρό ή παρατεινόμενο επεισόδιο διάρροιας και πυρετού ή ακατάσχετους εμέτους και έντονο κοιλιακό άλγος.
Τα κόπρανα του παιδιού περιέχουν βλέννα ή αίμα.
Το παιδί σας φαίνεται αφυδατωμένο (στεγνή γλώσσα, υπνηλία, πυρετός που δεν υποχωρεί εύκολα, κακή διάθεση).
Μετάδοση και προφύλαξη
Το βασικό μέτρο προφύλαξης του παιδιού από τη γαστρεντερίτιδα είναι το συχνό πλύσιμο χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι, ειδικά πριν το φαγητό και μετά τη χρήση τουαλέτας. Είναι ένα απλό μέτρο, αλλά συγχρόνως πολύ δύσκολο, καθώς τα παιδιά στη μικρή ηλικία είναι δύσκολο να συμμορφωθούν με τέτοιες οδηγίες. Αν γνωρίζετε ότι στην περιοχή σας υπάρχει επιδημία γαστρεντερίτιδας, προσπαθήστε να αποφύγετε έντονα συνωστισμένους χώρους, όπως παιδότοπους. Σε περίπτωση ωστόσο που κολλήσει το παιδί σας, θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι τουλάχιστον για όσο κρατήσουν τα συμπτώματα (εμετός, διάρροια), προκειμένου να μην μεταδώσει τον ιό και να του χορηγήσετε πολλά υγρά αλλά και διαλύματα ηλεκτρολυτών που θα σας συστήσει ο γιατρός σας. Η τουαλέτα θα πρέπει να απολυμαίνεται απαραιτήτως ύστερα από κάθε χρήση.
Πώς μπορείτε να προφυλάξετε το παιδί
Οι γαστρεντερίτιδες μεταδίδονται μέσω μολυσμένων χεριών ή μολυσμένου φαγητού και νερού, καθώς επίσης και μέσω μερικών κατοικίδιων ζώων. Γι αυτό φροντίστε…
Να πλένετε τα χέρια, κυρίως μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα και πριν από το φαγητό.
Να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά με άφθονο νερό.
Να καταψύχετε και να ψήνετε καλά τα κρέατα.
Όταν ταξιδεύετε να πίνετε πάντα εμφιαλωμένο νερό και να μην αγοράζετε φαγητά από πλανόδιους ή πωλητές του δρόμου διότι είναι πολύ πιθανό τα φαγητά αυτά να μην είναι ελεγχόμενα.
Εάν έχετε ζωάκι, ο χώρος σίτισής του θα πρέπει να είναι ξεχωριστός από το χώρο σίτισης της οικογένειας.
Γρίπη
Η γρίπη έχει συνήθως πιο βαριά συμπτώματα από εκείνα των απλών αναπνευστικών ιώσεων, ενώ ως συνέπεια μπορεί να εμφανιστεί ωτίτιδα, λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα ή ακόμα και πνευμονία. Τα βασικά συμπτώματα που παρουσιάζει ένα παιδί με γρίπη είναι:
* Υψηλός πυρετός.
* Κακουχία-Εξάντληση
* Πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις.
* Πονοκέφαλος.
* Πονόλαιμος.
* Ζωηρός βήχας.
Η επώαση διαρκεί 1-3 ημέρες, αλλά η μεταδοτικότητα της νόσου διαρκεί 1-2 ημέρες πριν και μία εβδομάδα μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Γι αυτό και τα παιδιά με γρίπη θα πρέπει να επιστρέφουν στο σχολείο αφού έχουν μείνει τουλάχιστον δύο ημέρες απύρετα. 
Η αντιμετώπιση της γρίπης στα παιδιά, εφόσον δεν υπάρχει κάποια επιπλοκή, θα πρέπει να γίνεται με:
* Ξεκούραση.
* Καθαρή ατμόσφαιρα στο σπίτι.
* Πολλά υγρά.
* Αντιπυρετικά φάρμακα.
Της Φαίης Ευθυμίου, με τη συνεργασία της Χαράς Τζιουβάρα, Παιδιάτρου-Νεογνολόγου

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Σπιτική πίτα με πατάτα, μανιτάρια και καπνιστή γαλοπούλα!




Μια νοστιμότατη πίτα, με υλικά που γνωρίζετε, χωρίς πάρα πολλές θερμίδες, ακόμη και για τη δίαιτά σας.

Υλικά για 1 φόρμα 30 εκατοστά:
6-7 μεγάλες πατάτες
4-5 μανιτάρια πόρτο μπέλο
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη
½ φλιτζάνι γάλα χαμηλών
4 φέτες γαλοπούλα καπνιστή
2 αυγά
½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι τυρί (ανάμικτο ρεγγάτο και τύπου Gouda)
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πατάτες και τις στραγγίζουμε. Τις λιώνουμε με πιρούνι και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το γάλα και τη μαργαρίνη. Ανακατεύουμε καλά και φτιάχνουμε ένα σφιχτό πουρέ τον οποίο απλώνουμε στον πυθμένα και στα τοιχώματα μιας φόρμας 30 εκατοστών που ανοίγει. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια ψιλοκομμένα και τη γαλοπούλα σε τετραγωνάκια, ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, τα τυριά και τον άνηθο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μίγμα των μανιταριών στο φόρμα που έχουμε απλώσει τον πουρέ και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.


5 ροφήματα που κρατούν το δέρμα νεανικό




Οι ρυτίδες δεν προλαμβάνονται μόνο με τις κρέμες, τις θεραπείες και τις  μάσκες αλλά και με άλλους τρόπους, φυσικούς, εύγευστους και χορταστικούς.  Συγκεκριμένα, υπάρχουν κάποια ροφήματα που προσφέρουν στην επιδερμίδα οξυγόνο  και στον οργανισμό τις απαραίτητες εκείνες βιταμίνες για να μείνει το δέρμα...  ατσαλάκωτο.
Τα πέντε αφεψήματα που μπορούν να αποδειχθούν σε έναν ισχυρό σύμμαχο των  γυναικών κατά των ανεπιθύμητων ρυτίδων είναι τα εξής:
Νερό
Με 1,5-2 λίτρα νερό καθημερινά, ο οργανισμός παραμένει επαρκώς  ενυδατωμένος  και το δέρμα λάμψη. Η έλλειψη νερού προκαλεί αφυδάτωση που ευθύνεται για την  πρόωρη γήρανση  και την εμφάνιση ρυτίδων.
Πράσινο τσάι
Τα αντιοξειδωιτκά συστατικά που περιέχει καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που  προκαλούνται από περιβαλλοντικούς  παράγοντες και φλεγμονές και έχουν σαν  αποτέλεσμα τη γήρανση του δέρματος.
Τζίντζερ
Θεωρείται αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες, ενώ δρα καταπραϋντικά σε  προβλήματα όπως η ακμή.
Κακάο
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, αφού περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες ακόμη και από  τον καφέ, το κόκκινο κρασί ή το πράσινο τσάι αποδεικνύεται ένας από τους  καλύτερους συμμάχους των γυναικών ενάντια στο γήρας του δέρματος.
Μούρα
Ένας χυμός ή ένα τσάι από  βατόμουρα, μύρτιλλα ή άλλου είδους μούρα προσφέρει  πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία στον οργανισμό αλλά και την απαραίτητη βιταμίνη C,  που χαρίζει λάμψη στο  δέρμα.
Πηγή:  www.iefimerida.gr

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

6+1 πράγματα που μπορείς να κάνεις με ένα μαντήλι



Είμαστε σίγουρες οτι έχεις πολλά μαντήλια στην ντουλάπα σου που πιθανώς να κάθονται εδώ και αρκετό καιρό! Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να τα βγάλεις από εκεί μέσα και να τους δώσεις μια  scarf_craft_intro                                                               δεύτερη    ευκαιρία μεταμορφώνοντάς τα σε μια από τις παρακάτω ιδέες που βρήκαμε στον μαγικό κόσμο του craftointernet!



     
Κοίτα να δεις τι μπορείς να φτιάξεις με ένα απλό μαντήλι...

               scarf_craft04

                         Λουράκι για το ρολόι σου
                                  
               scarf_craft01

                           Ένα κολιέ με χάντρες              

                               
                scarf_craft06
   

                 Σάλι/ ζακετάκι για το καλοκαίρι

                scarf_craft02


                              Μανίκια για το φανελάκι σου


                scarf_craft05


                     Λουρί για την φωτογραφική σου

               scarf_craft03


                     Ένα πρωτότυπο βραχιόλι



Η φωτογραφία της εισαγωγής είναι από το άρθρο του www.handsoccupied.com για να φτιάξεις κοκκαλάκι για τα μαλλιά από ένα παλιό μαντήλι.
από Ελίνα Αντωνοπούλου


25 τρόποι να φορέσεις ένα κασκόλ


δείτε μέσα σε 4.5 λεπτά 25 διαφορετικούς τρόπους για να φορέσετε ένα κασκόλ!





Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες



 Χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες από το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητα Χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες θα παρέχει το νέο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με επιτόκιο λίγο πάνω από 4% που θα χρηματοδοτηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που είχε προκηρύξει το ΕΤΕΑΝ με την Τράπεζα Πειραιώς να είναι ο τελικός δικαιούχος του προγράμματος. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Αγροτικές επιδοτήσεις 2013 προκαταβολή τον Οκτώβριο ΑΓΡΟΤΙΚΑ 18,7 δισ τα εγγυημένα δάνεια ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Χωρίς επιδότηση οι αγρότες που χρωστούν εισφορές στον ΟΓΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ Στόχος του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητα, είναι να παράσχει χαμηλότοκα δάνεια και εγγυητικές επιστολές στους χιλιάδες αγρότες και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην ύπαιθρο μέσω των δράσεων του κοινοτικού προγράμματος του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης («Αλέξανδρος Μπαλταντζής»). Το τελικό επιτόκιο θα διαμορφώθεί λίγο πάνω από 4%, όταν σήμερα στην τραπεζική αγορά τα αντίστοιχα επιτόκια ξεκινούν από 8%. Μέσω του νέου Ταμείου θα χρηματοδοτηθεί το σύνολο των επενδύσεων που υπολογίζεται να πραγματοποιηθούν από κοινοτικά προγράμματα, δηλαδή οι 6.500-7.000 μικρές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα («σχέδια βελτίωσης»), οι 330 στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και επενδύσεις σε αγροτουριστικά καταλύματα. Στόχος είναι να επιλυθεί το βασικό πρόβλημα των περισσότερων αγροτών, δηλαδή το να εξασφαλίσουν μέσω δανείου το 30% του συνολικού προϋπολογισμού της αγροτικής τους επένδυσης, όπως ακριβώς απαιτούν οι όροι των κοινοτικών προγραμμάτων του υπουργείου.

www.dikaiologitika.gr

Παιδιά και facebook





1.   Εάν απαγορεύσω την χρήση του Facebook στο παιδί μου, μήπως έτσι προκαλώ μια μορφή κοινωνικού αποκλεισμού εφόσον όλοι οι γύρω του το χρησιμοποιούν;

 Η απαγόρευση δεν αποτελεί αποτελεσματική μέθοδο διαπαιδαγώγησης ενός παιδιού.  Είναι ένας τρόπος για να ηρεμούμε οι γονείς πιστεύοντας  ότι έτσι το  προστατεύουμε.

  Θα βοηθήσουν το παιδί , η ενημέρωση για το φέισμπουκ και για τους κινδύνους, η κατανόηση από το παιδί της αναγκαιότητας να επικοινωνεί μόνο με τους φίλους του και ο κατά περιόδους  διακριτικός  έλεγχος των συνομιλιών  του από τους γονείς τουλάχιστον στην αρχή πάντα με τη συναίνεση του.

 2.    Από ποια ηλικία πιστεύετε ότι μπορούν τα παιδιά να χρησιμοποιούν το facebook χωρίς φόβο;

Αυτό είναι σχετικό , εξαρτάται από  την ωριμότητα του παιδιού , τη σχέση σας μαζί του και πόσο το εμπιστεύεστε . Επίσης  πόσο καλά έχει ενημερωθεί και κατανοήσει τις δυνατότητες αλλά και  τους κινδύνους που κρύβονται στο φέισμπουκ. Αυτά όμως εξαρτώνται από διάφορες παραμέτρους και διαφέρουν από παιδί σε παιδί. 

3.     Πιστεύετε ότι η χρήση υπολογιστή βοηθάει την ανάπτυξη των παιδιών?

Ο Υπολογιστής είναι ένα εργαλείο τεράστιας σπουδαιότητας . Βοηθά το παιδί να αποκτήσει γνώσεις, να ψυχαγωγηθεί , να επικοινωνήσει με τους φίλους του υπό την προυπόθεση να μάθει πως θα τον χρησιμοποιεί γιατί εγκυμονούν διάφοροι κίνδυνοι.

4.    Ποια επιχειρήματα πρέπει να χρησιμοποιήσω για να αποτρέψω το παιδί να μπαίνει συχνά στο facebook;

Από την στιγμή που συμφωνείτε το παιδί να αποκτήσει σελίδα στο φέισμπουκ είναι απαραίτητο να καθορίζετε  τους κανόνες χρήσης του, όπως πόσο χρόνο θα περνά , κάθε πότε  , εξηγώντας του πάντα τους λόγους. Αν το παιδί τα δεχθεί προχωράτε. Βέβαια σταδιακά όσο μεγαλώνει , επιθυμεί  ο χρόνος επικοινωνίας με τους φίλους του να αυξηθεί και από τα 15 χρόνια  επιθυμεί να είναι ελεύθερο . 

5.    Σε ποιο χώρο του σπιτιού θα ήταν καλό να υπάρχει ο υπολογιστής, στο δωμάτιο του ή κάπου που να μπορούν και οι γονείς να έχουν κάποια τυπική επίβλεψη;

 Ο Υπολογιστής καλό είναι να βρίσκεται σε ένα χώρο κοινής θέας όπως  λόγου χάρη σε μια γωνιά στο σαλόνι, ή στο γραφείο των γονιών αρκεί να μπορείτε να επιβλέπετε διακριτικά τι κάνει το παιδί.

6.    Θα έπρεπε αν μπαίνω στο λογαριασμό του παιδιού μου και να παρακολουθώ τι κάνει;

Αυτό δεν είναι σωστό γιατί υπάρχουν προσωπικά δεδομένα , ωστόσο για τα παιδιά που πρωτοξεκινούν τη χρήση του φέισμπουκ αυτό αποτελεί μέρος της συμφωνίας που κάνετε μαζί τους. Πολλοί γονείς γίνονται φίλοι με τα παιδιά τους στο φεισμπουκ ώστε να ελέγχουν διακριτικά τις κινήσεις τους.

7.    Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να χρησιμοποιεί σωστά το facebook;

 Η ψύχραιμη ενημέρωση, ο διάλογος, η δυνατότητα έκφρασης των συναισθημάτων του παιδιού ή των αποριών του καθώς  και το παράδειγμά σας θα συντελέσουν καθοριστικά στη σωστή χρήση του φέισμπουκ.

8.    Το παιδί μου είναι εθισμένο με το facebook. Πώς να το αντιμετωπίσω;

Αρχικά πρέπει να γνωρίζετε τι ορίζεται ως εθισμός . Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στο φέισμπουκ ή σε κάποια άλλη δραστηριότητα στον ΗΥ με αποτέλεσμα να περιορίζεται η λειτουργικότητα του, η σχολική του επίδοση  η σχέση με τους φίλους του και να διαταράσσεται η σχέση μαζί σας , άμεσα θα πρέπει να το συζητήσετε με το παιδί σας , να το βοηθήσετε να κατανοήσει αυτό που του συμβαίνει και να προχωρήσετε σε κάποια συνεννόηση προκειμένου να αρχίσει να μειώνεται σταδιακά η χρήση. Παράλληλα να δημιουργείτε θετικό κλίμα στην οικογένεια και να φροντίζετε την επικοινωνία σας μαζί του.. Αυτά αποτελούν πρώτες βοήθειες. Είναι απαραίτητο όμως να αναζητήσετε βοήθεια από ειδικό.

9.     Μήπως είναι καλύτερα να έχουμε μια κοινή σελίδα στην αρχή;

Αποτελεί μια καλή σκέψη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν μέσον κατ αρχή ώστε να μάθει το παιδί τη χρήση του facebook.

Απαντήσεις από την Α. Καππάτου για τη χρήση του facebook από τα παιδιά

Πώς να φορέσετε το κολάν τη νέα σεζόν!



Συμβουλές για στυλάτες εμφανίσεις!

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε για το εάν θα είναι στη μόδα τα κολάν τη σεζόν Φθινόπωρο-Χειμώνας 2013-2014, η απάντηση είναι ναι! Όλες γνωρίζουμε ότι τα κολάν μπορεί να είναι ιδιαίτερα κολακευτικά για διαφορετικούς τύπους σώματος, είναι άνετα, ζεστά και το σημαντικότερο κομψά και στυλάτα! Θέλετε να μάθετε τους διαφορετικούς τρόπους που μπορείτε να τα φορέσετε τη σεζόν που μας έρχεται;

Με ένα oversized top. Οι oversized μπλούζες φαίνεται να είναι το πιο κατάλληλο κομμάτι για να συνδυαστεί με το κολάν. Και ξέρετε γιατί; Γιατί πρώτον δημιουργεί μια ισορροπία στη σιλουέτα μας καθώς προσθέτουμε όγκο στο πάνω μέρος και δεύτερον γιατί καλύπτει τους γλουτούς μας κάτι που επίσης χρειαζόμαστε όταν φοράμε κολάν. Συνδυάστε, λοιπόν, το μαύρο κολάν σας, το οποίο μπορεί να έχει κάποιες δερμάτινες λεπτομέρειες, με ένα λευκό oversized top και ολοκληρώστε το look σας με ένα μαύρο σακάκι, ένα μακρύ κολιέ στο λαιμό σας, ένα ζευγάρι flat μποτάκια μέχρι τον αστράγαλο και μία μεγάλη τσάντα σε ένα έντονο χρώμα, όπως το μπορντό το οποίο θα φορεθεί πολύ τη σεζόν που μας έρχεται.

Printed κολάν. Σίγουρα ένα printed κολάν θα σας κάνει να ξεχωρίσετε. Συνδυάστε το με ένα απλό μονόχρωμο φούτερ και τις ψηλοτάκουνες ankle boots.

Με ένα skater φόρεμα. Το κολάν ταιριάζει άψογα με mini φορέματα και πρόκειται για μία από τις πιο hot τάσεις της σεζόν που μας έρχεται. Συνδυάστε το κολάν σας λοιπόν με ένα skater φόρεμα, τις ψηλοτάκουνες ankle boots, ένα oversized σακάκι και φυσικά μην ξεχάσετε να τυλίξετε ένα φουλάρι στο λαιμό σας σε φωτεινό χρώμα.

Με ένα statement παλτό. Συνδυάστε το δερμάτινο κολάν σας με ένα πουλοβεράκι σε ένα ιδιαίτερο χρώμα, ένα ζευγάρι oxfords και ολοκληρώστε το look σας με ένα εντυπωσιακό παλτό που σίγουρα θα σας κάνει να ξεχωρίσετε και μία κομψή τσάντα.

Με ένα sporty φόρεμα. Για μια στυλάτη εμφάνιση συνδυάστε το κολάν σας με ένα sporty mini φόρεμα και ένα ζευγάρι sneakers. Ολοκληρώστε το look σας με ένα καπιτονέ μπουφάν και μία τσάντα με prints που θα προσθέσει στυλ ακόμα και σε αυτό το casual outfit

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Κάντε σπιτικό Spa ποδιών μόνες σας





Τα γυναικεία πόδια είναι ένα μέρος τους σώματος που τονίζει έντονα τη γυναικεία θηλυκότητα. Οι γυναίκες που ξέρουν πώς να τα περιποιούνται σωστά αλλά και πώς να τα προβάλλουν σίγουρα λαμβάνουν περισσότερη προσοχή από το αντρικό κοινό. Δυστυχώς όμως πολλές γυναίκες δεν περιποιούνται σωστά τα πόδια τους με αποτέλεσμα αυτά να χάνουν έδαφος τόσο στον τομέα της αισθητικής όσος και της καλής υγείας. Μπορείτε να κάνετε μια θεραπεία spa ποδιών σε ένα ινστιτούτο ομορφιάς, ωστόσο οι θεραπείες αυτές θα σας κοστίσουν χρήματα. Αντί για αυτό, μπορείτε να δοκιμάσετε μια σπιτική θεραπεία spa ποδιών μόνες σας με εντελώς φυσικά συστατικά. Παρακάτω παρουσιάζουμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αν θέλετε να κάνετε σωστά ένα spa ποδιών μόνες σας στο σπίτι. Η περιποίηση αφορά το τμήμα των ποδιών από τον αστράγαλο και κάτω.

1. Η προετοιμασία

Σε μια λεκάνη προσθέστε ζεστό νερό. Μπορείτε να προσθέσετε ένα αρωματικό αφρόλουτρο της επιλογής σας ή ακόμα καλύτερα ένα αρωματικό αιθέριο έλαιο ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας των ποδιών σας.

Το μινθέλαιο (αιθέριο έλαιο μέντας) είναι πολύ καλό στην αναζωογόνηση των ποδιών, ενώ η λεβάντα είναι ότι πρέπει για να δώσει στα πόδια σας μια αίσθηση ανακούφισης.

Το αμυγδαλέλαιο και το γάλα είναι δύο πολύ καλές επιλογές αν θέλετε απαλά και μαλακά πόδια. Προσθέστε μια κουταλιά γάλακτος σε σκόνη και μια κουταλιά αμυγδαλέλαιο.

2. Το μούλιασμα

Μουλιάστε τα πόδια σας στο ζεστό νερό με τα αιθέρια έλαια για 5 με 10 λεπτά. Αν έχετε επιλέξει το αμυγδαλέλαιο ή το γάλα, τότε μπορείτε να αφήσετε τα πόδια σας να μουλιάσουν για 15 λεπτά έτσι ώστε να γίνουν ακόμα πιο απαλά.

3. Το μασάζ

Κάντε ένα απαλό μασάζ στα πόδια σας έτσι ώστε να αυξήσετε την κυκλοφορία.

4. Η απολέπιση

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απολεπιστικό για τα πόδια σας (του εμπορίου) έτσι ώστε να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα των ποδιών σας. Πρώτα απλώστε την κρέμα, την λοσιόν ή την πάστα απολέπισης και στη συνέχεια τρίψτε απαλά με κυκλικές κινήσεις. Για το τρίψιμο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μια πετσέτα. Ξεπλύνετε καλά.

5. Το σκούπισμα

Σκουπίστε τα πόδια σας με μια καθαρή πετσέτα απαλά. Αν έχετε σκοπό να κόψετε τα νύχια σας, τότε αυτή η στιγμή είναι η πιο κατάλληλη.

6. Η ενυδάτωση

Αν θέλετε τα πόδια σας να παραμείνουν νεανικά και το δέρμα τους να γίνει πιο ζωντανό από ποτέ, τότε θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα στην καλή ενυδάτωση. Απλώστε μια ενυδατική κρέμα ή λοσιόν στα πόδια σας και δείτε τα να αναζωογονούνται. Σε αυτό το σημείο τα πόδια σας λογικά θα έχουν μαλακώσει και το δέρμα θα έχει μια απαλή υπέροχη μυρωδιά ανάλογα πάντα και με την ενυδατική κρέμα. 


Συμβουλές

1. Η ίδια θεραπεία για σπιτικό spa ποδιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα χέρια. Αν την εφαρμόσετε στα χέρια χρησιμοποιήστε μια πολύ απαλή κρέμα απολέπισης (ή και καθόλου)

2. Ορισμένες κρέμες απολέπισης μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα (αν έχετε ευαίσθητο δέρμα). Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές όταν αγοράζετε.

3. Μην κάνετε απολέπιση πιο συχνά από μια φορά την εβδομάδα.

4. Ενυδατώστε τα πόδια σας με μια καλή ενυδατική κρέμα κάθε μέρα. Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα δείτε τη διαφορά. 

πηγές:
http://www.dynamikhgynaika.gr/


Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Το κασκόλ λαιμοδέτης: ένα καινούργιο χειμωνιάτικο στυλ


Το κασκόλ λαιμοδέτης: ένα καινούργιο χειμωνιάτικο στυλΕίναι το καινούργιο αξεσουάρ του χειμώνα....και φοριέται πολύ
Θα το αγαπήσετε όσο δεν φαντάζεστε.
Πάρτε ιδέες πολλές από φωτογραφίες που βρήκα στο pinterest.


tstyl: byΤάνια Νικολοπούλου

Ombré Cowl Neck Scarf - Amber | Women's Bags & Accessories | Victory Garden Yarn | Scoutmob Shoppe | Product Detail

ANY COLOR Eternity Cowl Scarf, Striped, Women's or Men's, Winter or Spring Fashion, Chunky Crochet. $30.00, via Etsy.

Oversized scarf

Chunky Bulky Button Crochet Cowl - no link


Marshmallow Fluff Free Pattern - Love the texture!

Peaches and cream chunky crocheted loop infinity scarf, cowl, chain necklace



Ombré Cowl Neck Scarf - Indigo | Women's Bags & Accessories | Victory Garden Yarn | Scoutmob Shoppe

cozy cowl neck scarf





SCARF - COWL Scarf - Crochet Cowl Scarf in Cranberry Red


Crochet Pattern- do it yourself - cowl scarf


infinity

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Οικονομικό παιδικό ντύσιμο στο mini chic


Οι μικροί μας φίλοι μετά από κάποια ηλικία αρχίζουν και ζητάνε. Βλέποντας τα άλλα παιδιά στο σχολείο μπορεί να επηρεάζονται και να θέλουν και αυτά μία καινούρια φόρμα ή ένα καινούριο μπλουζάκι. Τι να κάνουμε όμως που οι εποχές είναι δύσκολες και τα λεφτά μας είναι μετρημένα?

Στo mini chic έχουμε ρούχα  σε  χαμηλές τιμές που θα κάνουν τα παιδιά ευτυχισμένα! Δείτε παρακάτω μερικές προτάσεις για το τι μπορείτε να βρείτε




 Φόρμα αγόρι 1-5 ετών SPARK από 13,50 ευρώ

  Φόρμα με ζακέτα EVITA κορίτσι 1-5 ετών  20,00 ευρώ


 
Φόρμα ζακέτα DMN SPORT κορίτσι 1-5 ετών στα 30,00 €


 Φόρμα SPAPK κορίτσι μέγεθος 1-5 στα 14,00 €


Παντελόνι  φόρμας EVITA μέγεθος  6-16 στα 11,00 €

Μπλούζα φούτερ EVITA μέγεθος 6-16 στα 11,00€


Κάλτσες Mayoral στα 8,00 € τα (3 ζεύγη)



H  νέα χειμερινή κολεξιόν στο mini chic

ΕΛΕΥΘ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 31
ΣΤΥΛΙΔΑ
ΤΗΛ. 2238 0 24880





Ελληνικός, μερακλίδικος και… ευεργετικός !!!


Ποιος από εμάς θα φανταζόταν ότι η συστηματική κατανάλωση μυρωδάτου, ελληνικού καφέ θα αποτελούσε βασικό συστατικό στη συνταγή της.. μακροζωίας; !!!


Όλα άρχισαν…

Λίγα χρόνια πριν, όταν ομάδα επιστημόνων υγείας παρατήρησε ότι σε ορισμένες  περιοχές – μεταξύ των οποίων και το ελληνικό νησί  Ικαρία – οι κάτοικοι «ξεχνούσαν» να.. πεθάνουν (!), παρουσιάζοντας τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων σε παγκόσμιο επίπεδο !!! Αυτό το αναμφισβήτητα πολύ σημαντικό εύρημα έγινε η κινητήριος δύναμη για την επιστημονική κοινότητα, η οποία και αποφάσισε να διερευνήσει εις βάθος το θέμα και να «λύσει» το.. μυστήριο της μακροζωίας στις συγκεκριμένες περιοχές.

Στα πλαίσια των παραπάνω επιδημιολογικών παρατηρήσεων, η Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική ξεκίνησε μια μελέτη καταγραφής των κλινικών και παρακλινικών χαρακτηριστικών καθώς και των συνηθειών τρόπου ζωής των κατοίκων μέσης και προχωρημένης ηλικίας του νησιού Ικαρίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις  οι υποψίες των επιστημόνων για τους «υπεύθυνους» της μακροζωίας επιβεβαιώθηκαν με τα αποτελέσματα της έρευνας. Σε άλλες πάλι, τα ευρήματα εξέπληξαν τους πάντες !!!




Ελληνικός, μερακλίδικος και… ευεργετικός !!!

Εκτός από άρωμα, γεύση και .. παρηγοριά (!) φαίνεται ότι ο καφές προσφέρει «υγεία» στο  ενδοθήλιο, το κυτταρικό στρώμα της εσωτερικής επιφάνειας των αιμοφόρων αγγείων (Γεράσιμος Σιάσος, Χριστόδουλος Στεφανάδης). Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ, είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ και κατ’ επέκταση παρουσίασαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου. Ακόμα και στους ηλικιωμένους που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών (!).

Ψηφίζουμε «δαγκωτό»  ελληνικό καφέ !

Η μέτρια περιεκτικότητά του σε καφεΐνη έναντι της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες & αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η αιτία που τον κάνει να ξεχωρίζει έναντι άλλων είδων καφέ. (Δρ Σιάσος)

Κάθε 150 ml (1 φλ.) καφέ – ανεξαρτήτως   προέλευσης, μεθόδου καβουρντίσματος και αλέσματος – περιέχει 120 mg πολυφαινόλες. Δεν εξαιρούνται οι  στιγμιαίος καφές και ο ντεκαφεϊνέ. Πρόσφατα σε δημοσίευση γνωστού επιστημονικού περιοδικού (Journal of Agriculture and Food Chemistry) η υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική δράση του κατέταξε τον καφέ σε καλύτερη θέση συγκριτικά με άλλα ροφήματα που γνωρίζαμε ότι είναι εξίσου πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Δύο νέες έρευνες αναδεικνύουν τη συμβολή του καφέ (αν και όχι κατ’ ανάγκη του ελληνικού) στην καλή υγεία. Η πρώτη έγινε από Ιάπωνες ερευνητές και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Stroke». Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη ο καφές και το πράσινο τσάι μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου (!). Η έρευνα αφορούσε 83.200 ανθρώπους ηλικίας 45 έως 74 ετών, οι οποίοι είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση επί 13 χρόνια.
Η δεύτερη έρευνα έγινε στην Αυστραλία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «British Medical Journal».

Να επισημάνουμε ότι η ωφέλεια σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής αφορά και αυτούς που πίνουν καφέ χωρίς καφεΐνη ! Ένδειξη ότι, όποιος και αν είναι ο βιολογικός μηχανισμός μέσω του οποίου ο καφές σχετίζεται θετικά με τη διάρκεια της ζωής, η καφεΐνη δεν ευθύνεται για τη.. μακροζωία !!!

Η συνταγή της.. Μακροζωίας:

Υλικά:

1)    Μεσογειακή διατροφή

2)    Ελληνικός καφές / Τσάι

3)    Διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους

4)    Αυξημένη φυσική δραστηριότητα

5)    «Σιέστα» (ή μεσημεριανός ύπνος)

6)    Κοινωνικότητα

7)    Αισιοδοξία

8)    Αποφυγή στρες

9)    Αποφυγή καπνίσματος

10)  Ομαλή σεξουαλική ζωή

Εκτέλεση:

1)    Καταναλώνουμε καθημερινά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι, ελαιόλαδο, ελληνικό καφές & τσάι, μιας και λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας (φυτικές ίνες, μονοακόρεστα & πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά συστατικά,) δρουν προστατευτικά έναντι χρόνιων, εκφυλιστικών νοσημάτων.

2)     Φροντίζουμε να διατηρούμε το σωματικό μας βάρος σε υγιή επίπεδα ακολουθώντας μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και αυξάνοντας με κάθε τρόπο της φυσική μας δραστηριότητα.

3)     Σκεφτόμαστε αισιόδοξα – θετικά για τη ζωή, αγχωνόμαστε λιγότερο, κοιμόμαστε περισσότερο,  διατηρούμε ισχυρούς τους δεσμούς της οικογένειας, είμαστε κοινωνικοί και συμμετέχουμε ενεργά σε πάσης φύσεως κοινωνική εκδήλωση.

4)      Επιδιώκουμε μια φυσιολογική ερωτική ζωή μιας και τα οφέλη αυτής τόσο σε σωματικό όσο και ψυχικό επίπεδο είναι αδιαμφισβήτητα.
Στο δρόμο που χάραξαν οι «μαθουσάλες» της Ικαρίας λοιπόν !!!

Επιστημονική Επιμέλεια Κειμένου:

Σολωμού Ελένη,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BCs,

Διευθύντρια Διαιτολογικής Μονάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Κεφαλονιάς




Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

«Καμπανάκι» για παράνομη δραστηριότητα στο ελληνικό facebook





           
Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν στη χώρα μας οι καταγγελίες για παράνομη δραστηριότητα, κρούσματα εκφοβισμού και παραβιάσεις προφίλ στο facebook, γεγονός που έχει ανησυχήσει τους ειδικούς.

Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής ανοιχτής γραμμής καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο SafeLine, δεκάδες έλληνες χρήστες προβαίνουν καθημερινά σε καταγγελίες που αφορούν στη χρήση των κοινωνικών δικτύων.

Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο αριθμός των καταγγελιών για το facebook. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 2.247 καταγγελίες που έλαβε η γραμμή SafeLine το πρώτο εξάμηνο του 2013, οι 1.092 (ποσοστό 49%) αφορούσαν αποκλειστικά στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, το οποίο στην Ελλάδα αριθμεί περισσότερους από 3,9 εκατ. χρήστες.

Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν σε κλεμμένους κωδικούς πρόσβασης και στην παραβίαση των προφίλ χρηστών (τρίτοι αποκτούν πρόσβαση σε λογαριασμούς χωρίς την άδεια των χρηστών με σκοπό να τους κατασκοπεύσουν, να υποκλέψουν προσωπικά τους δεδομένα  ή να κάνουν αναρτήσεις για λογαριασμό τους). 

Παρουσιάζονται, επίσης, κρούσματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού (cyberbullying) τόσο σε ανήλικους όσο και σε ενήλικους. Συχνό φαινόμενο είναι και η ανάρτηση φωτογραφικού υλικού χρηστών χωρίς την άδεια των τελευταίων (φωτογραφίες που έχουν υποκλαπεί από λογαριασμούς του facebook εμφανίζονται σε άλλες σελίδες εν αγνοία των απεικονιζόμενων). 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ν.Ε.Ο.Ι., ένα στα τρία ελληνόπουλα έχει πέσει θύμα παρενόχλησης μέσω του facebook και των υπόλοιπων κοινωνικών δικτύων. 

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και το φαινόμενο του grooming, δηλαδή η αποπλάνηση ανηλίκων από παιδόφιλους που προσποιούνται ότι είναι έφηβοι και μπαίνουν σε κοινωνικά δίκτυα για να προσελκύσουν παιδιά με σκοπό να τα κακοποιήσουν. 

Εφόσον γίνει εξακρίβωση του παράνομου περιεχομένου μετά την επεξεργασία της καταγγελίας, η γραμμή SafeLine προωθεί το περιεχόμενό της απευθείας στους διαχειριστές του facebook ή στο Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

10 βήματα για να προστατέψετε το παιδί σας στο facebook

- Μην απαγορεύετε καθολικά την πρόσβαση στο παιδί σας. Συνήθως οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα.
- Ζητήστε από το παιδί να σας δείξει πώς «δουλεύει» το facebook. Περιηγηθείτε μόνοι σας ώστε να κατανοήσετε το είδος των δραστηριοτήτων που κάνουν οι χρήστες.
- Τονίστε στο παιδί ότι οι πληροφορίες που αναρτά είναι δημόσια προσπελάσιμες. Επομένως, καλό θα ήταν να μην δημοσιεύει στοιχεία και φωτογραφίες που θα το έφερναν σε δύσκολη θέση. 
- Εξηγήστε στο παιδί τη διαφορά ανάμεσα στους εικονικούς και στους πραγματικούς φίλους. Μάθετέ το να αντιμετωπίζει τις διαδικτυακές γνωριμίες με επιφυλακτικότητα.
- Συμβουλεύστε το παιδί να μην προσθέτει στη λίστα των φίλων του άτομα που δεν γνωρίζει στον φυσικό κόσμο. Να μην ντραπεί να αρνηθεί μια πρόσκληση φιλίας.
- Συμβουλεύστε το παιδί να διαγράψει από τη λίστα «φίλων» του άτομα που το παρενοχλούν ή του στέλνουν μηνύματα που το φέρνουν σε δύσκολη θέση. Το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει και το ενσωματωμένο σύστημα καταγγελιών (report) της εκάστοτε ιστοσελίδας.
- Να είστε πάντα ενημερωμένοι για τις διαδικτυακές γνωριμίες του παιδιού σας ώστε, όταν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο, να μπορέσετε να δράσετε άμεσα.
- Τονίστε στο παιδί σας ότι δεν θα πρέπει να δίνει σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασής στο προφίλ του. 
- Συμβουλεύστε το παιδί σας να μην «ανεβάζει» φωτογραφίες όπου φαίνεται η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται, ειδικότερα αν πρόκειται για το σπίτι του, το σχολείο του ή μέρη που συχνάζει.
- Εάν χρειάζεστε βοήθεια, καλέστε το 800 11 800 15 ή στείλτε email στο help@saferinternet.gr (Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ)

ΠΗΓΗ: Saferinternet.gr

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΠΡΙΝ ΤΟ 1970









Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε.
Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας.
Έπρεπε να περιμένουμε 2 ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, 
2 ώρες ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ μεσημεριανό ύπνο να ξεκουραστούμε 
και τις Κυριακές έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε.
Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή.
Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.
Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους.
Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, 5 άτομα σε ένα Φιατάκι (όσοι είχαν) και
δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης».
Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά.
Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, 
κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα.
Οι κούνιες ήταν λίγες και φτιαγμένες από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες.
Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια (ξύλινα σπαθιά, πετροπόλεμος).
Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα.

Παίζαμε σε χωματόδρομους όπου κάθε πτώση έχει αφήσει σημάδια στα πόδια μας…

Παίζαμε «μακριά γαϊδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση.

Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους.

Κανείς δεν μπορούσε να μας βρει.
Υπήρχαν άδεια οικόπεδα με θηριώδεις μολόχες που η επαφή τους έτσουζε οδυνηρά.

Φοράγαμε κοντά παντελόνια μέχρι τα 15…
Τότε δεν υπήρχαν κινητά και δεν είχαν όλα τα σπίτια τηλέφωνο.

Σπάγαμε τα κόκκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους».
Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα.

Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα.
Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου.
Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλος και μάθαμε να το ξεπερνάμε.

Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι.
Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο.
Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα.
Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι.

Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64,  99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες
με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet..

Εμείς είχαμε φίλους.

Κανονίζαμε να βγούμε μαζί τους και βγαίναμε.
Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό, κρυφτό, αμπάριζα... μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία.
Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας. 
Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα.
Χάσαμε χιλιάδες μπάλες ποδοσφαίρου που πέφτανε σε αυλές και δεν τις ξαναβλέπαμε ποτέ.
 Άλλες τόσες πέθαναν από ένδοξο θάνατο με σχήμα σαν πεπόνι.
Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση,
όχι εμφιαλωμένο και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση.

Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, 
παρά το ότι ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας επιβλέπουν. Θεέ μου!
Είχαμε σφεντόνες
Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους
φωνάζαμε από την πόρτα.

Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, 
ολομόναχοι εκεί έξω στο σκληρό αυτό κόσμο!
Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε;
Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος έπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση. 
Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη.
Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για να περάσουν όλοι. Τι φρίκη!
Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στην παραλία 
χωρίς αντιηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ.

Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά.
Ρίχναμε τα κορίτσια κυνηγώντας τα για να τους βάλουμε χέρι, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο
chat room και γράφοντας ; ) : D : P

Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και υπευθυνότητα και μέσα από όλα αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε.
Δεν θα πρέπει να μάς παραξενεύει που τα σημερινά παιδιά είναι κακομαθημένα και χαζοχαρούμενα.

Αν εσύ είσαι από τους «παλιούς»... συγχαρητήρια! 

Είχες την τύχη να μεγαλώσεις σαν παιδί...

Δεν ξέρω αν συμφωνείτε...