Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Ο «ύπουλος» εχθρός των γυναικών



ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ ΑΠΟ:
ΘΑΝΑΣΟΓΕΩΡΓΟΥ ΣΟΦΙΑ  
ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ

Ένα μεγάλο πρόβλημα , που όχι άδικα, χαρακτηρίζεται ως μάστιγα πλέον και αφορά κυρίως τις γυναίκες, είναι ο καρκίνος του μαστού.
 Είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου που προσβάλλει τις γυναίκες στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα μόνο υπάρχει μία ετήσια αύξηση της θνησιμότητας, ενώ κάθε χρόνο εντοπίζονται περί τις 3.500 νέες περιπτώσεις.
Είναι γεγονός πως η πολύπλευρη σημασία της σωστής διατροφής στη πρόληψη του καρκίνου, δεν αποτελεί σήμερα συνείδηση του μέσου πολίτη. Δεν είναι λίγοι αυτοί, που εξακολουθούν να πιστεύουν πως αν είναι να σου συμβεί θα σου συμβεί και πως κάθε προσπάθεια, με καθαρά προληπτική κατεύθυνση, είναι μάταια.
Στο παρακάτω κείμενο θα προσεγγίσουμε τις βασικές πτυχές αυτής της πολυπαραγοντικής νόσου και θα μιλήσουμε για την διατροφή όχι μόνο ως αιτία αλλά και ως θεραπευτικό και προληπτικό μέσο αντιμετώπισης.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΝΟΣΟΥ

ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
     Φύλο και ηλικία : Ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες λόγω του ότι έχουν περισσότερα μαστικά κύτταρα από τους άνδρες και αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας.
     Φυλή: Οι γυναίκες που ανήκουν στη λευκή φυλή είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού από τις Αφρο-αμερικανές.
    Γονιδιακοί Παράγοντές και Ιστορικό Περίπου  το 5-10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού είναι κληρονομικές σαν αποτέλεσμα αλλαγών σε γονίδια .Οι πιο κοινές μεταλλάξεις αφορούν τα γονίδια BRCA1  και   BRCA2 τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου. Η ύπαρξη ενός συγγενή 1ου βαθμού (μητέρα ή αδελφή) με καρκίνο του μαστού διπλασιάζει περίπου τον κίνδυνο, ενώ η ύπαρξη 2 συγγενών 1ου βαθμού με τη νόσο τον πενταπλασιάζει. Συνολικά το 20% με 30% των γυναικών νε καρκίνο του μαστού είχαν στην οικογένεια τουλάχιστον ένα άτομο με τη νόσο.
   Έμμηνος Ρύση: Τα οιστρογόνα θεωρούνται ισχυροί παράγοντες παραγωγής κυττάρων με δυνατότητα μετάλλαξης προς καρκίνο από πολύ νωρίς στη ζωή της γυναίκας. Η οιστρογονική αυτή επίδραση αρχίζει από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως και σταματάει με την εμμηνόπαυση, όταν οι ωοθηκική λειτουργία παύει. Η πρώιμη εμμηναρχή και η όψιμη εμμηνόπαυση σχετίζονται με αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, ενώ η τεχνητή εμμηνόπαυση, ιδίως σε πρώιμη ηλικία παρέχει σημαντική προστασία.

      ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ

  1. Εγκυμοσύνη
  2. Θηλασμός
  3. Χρήση αντισυλληπτικών δισκίων
  4. Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης
  5. Φυσική δραστηριότητα
  6. Συναισθηματικό άγχος    
  7.  Αποσμητικα
  8. Διατροφικοί παράγοντες
Οι διατροφικοί παράγοντες που διαφοροποιούν τη διαδικασία ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, δεν έχουν ακόμα τεκμηριωθεί. Φαίνεται ότι η υπερβολική πρόσληψη ενέργειας σε πρώιμα στάδια της ζωής και κάποιες ποιοτικές παράμετροι της διατροφής στην ενήλικη ζωή φαίνεται να επηρεάζουν τον κίνδυνο.
Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται παράγοντες διατροφής που συνδυάζονται με τον τρόπο ζωής και σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού (Δ.Τριχόπουλος-Β.Καλαποθάκη-Ε.Πετρίδου, Προληπτική Ιατρική και δημόσια υγεία)

Κατηγορίες τροφίμων
Συσχέτιση με καρκίνο του μαστού
Λαχανικά
-
Φρούτα
-;
Κόκκινο κρέας

Μακροστοιχεία

Κορεσμένα λίπη
800
Μονοακόρεστα λίπη
-;
Πολυακόρεστα λίπη
0;
Ουσίες χωρίς θρεπτικές ιδιότητες

Αιθανόλη
+
Διατροφικές συμμεταβλητές

Ύψος
++
Παχυσαρκία
**
Σωματική άσκηση
-;
     -    : ένδειξη για αρνητική (προστατευτική) συσχέτιση
     -;   :ενδεικτικά στοιχεία αρνητικής (προστατευτικής) συσχέτισης
     00   : έλλειψη συσχέτισης
     0;   : ενδεικτικά στοιχεία έλλειψης συσχέτισης
     +    : ένδειξη για θετική (αιτιολογική) συσχέτιση
     ++    : ισχυρή ένδειξη για θετική (αιτιολογική) συσχέτιση
     **    : αρνητική συσχέτιση μεταξύ προεμμηνοπαυσιακών γυναικών, θετική συσχέτιση μεταξύ μεταεμμηνοπαυσιακών γυναικών

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Ø  Αυτοεξέταση του μαστού
Ø  Εξέταση του μαστού από το γιατρό
Ø  Ακτινολογικές και άλλες εξετάσεις

  ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

    Γνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της πρώιμης ανίχνευσης περιπτώσεων καρκίνου του μαστού και αναζητώντας τους κύριους επιβαρυντικούς παράγοντες στην ανάπτυξη της νόσου , ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι ουσιώδης για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.
   Γυναίκες με επιβαρυμένο ιστορικό ή πολλούς παράγοντες κινδύνου καλό είναι να εξετάζονται νωρίτερα και σε συχνή βάση. Η ελλιπής ενημέρωση και η άγνοια πολλών γυναικών για τα μεγάλα οφέλη της πρώιμης ανίχνευσης της νόσου ,έχει σαν αποτέλεσμα την καθυστερημένη παροχή θεραπείας και κατά συνέπεια την μείωση του χρόνου επιβίωσης.

  ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Οι καρκινικοί όγκοι μπορεί να παράγουν χημικές ουσίες οι οποίες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Ο ασθενής, ενώ μπορεί να σιτίζεται ικανοποιητικά ίσως  να μην καταφέρνει να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές. Η προσεγμένη διατροφή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να νιώθει καλύτερα.



  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

  1. Πρόληψη ή διόρθωση κακής θρέψης
  2. Πρόληψη απώλειας μυϊκής, οστικής μάζας, στοιχείων του αίματος και των οργάνων
  3. Ενίσχυση του ασθενή ώστε να αντέξει την θεραπεία
  4. Μείωση των διατροφικών παρενεργειών και επιπλοκών
  5. Προστασία της ικανότητας του οργανισμού να αντιδρά στις λοιμώξεις
  6. Βοήθεια στην αποκατάσταση και την επούλωση των τραυμάτων. 
  7. Διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας ζωής
 Η προσεγμένη διατροφή συνεχίζει να είναι σημαντική για τους ασθενείς των οποίων τα συμπτώματα βρίσκονται σε ύφεση ή έχουν θεραπευτεί.
Οι στόχοι της διατροφικής υποστήριξης για τους ασθενείς που έχουν μεταστατικό καρκίνο σχεδιάζονται ώστε να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενή και μπορεί να συμπεριλαμβάνουν τα εξής:
Μείωση παρενεργειών
Μείωση του κινδύνου μολύνσεων
Διατήρηση δύναμης και ενέργειας
Βελτίωση της ποιότητας ζωής
   

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

Παρόλο που δεν υπάρχουν τροφές ή διατροφικά συμπληρώματα που να λειτουργούν σαν μαγικές ασπίδες ώστε να αποφευχθεί με σιγουριά η ανάπτυξη καρκίνου υγιείς διαιτητικές επιλογές και μέτρια φυσική δραστηριότητα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισής του.
Χρήσιμες συστάσεις είναι:
1.      Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους
2.      Κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως
3.      Αυξημένη κατανάλωση δημητριακών και οσπρίων
4.      Κατανάλωση λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων
5.      Περιορισμός κατανάλωσης λίπους
6.  Περιορισμός κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, προτίμηση σε λευκά ψάρια και πουλερικά
7.      Αποφυγή αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ
8.      Αποφυγή καπνίσματος


  




Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

DMN SPORT collection φθινόπωρο χειμώνας 2013


Η νέα collection DMN SPORT  φθινόπωρο χειμώνας 2013 είναι γεμάτη χρώμα, ένταση και θετική ενέργεια. Επέλεξε όμορφα κομμάτια για μια κομψή εμφάνιση των παιδιών,στο σχολείο και στη βόλτα. Στην νέα collection  φθινόπωρο χειμώνας 2013 θα βρείτε φόρμες, σετ, αθλητικές μπλούζες και παντελόνια φόρμας τόσο για το αγόρι όσο και στο κορίτσι. Δες το παρακάτω βίντεο και βρες τι ταιριάζει στο παιδί σας.




  H  νέα χειμερινή κολεξιόν 2013-2014 της   εταιρείας "DMN SPORT"στο 

mini chic

ΕΛΕΥΘ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 31
ΣΤΥΛΙΔΑ
ΤΗΛ. 2238 0 24880

Ο  κατάλογος Φθινόπωρο – Χειμώνας 2013-2014,  είναι  στη διάθεση σας.www.dmn.gr

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Δέκα κόλπα για να ξεφουσκώσετε το λογαριασμό της ΔΕΗ




Ο λογαριασμός της ΔΕΗ έχει μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους εφιάλτες για τους καταναλωτές ακόμη και όταν δεν περιλαμβάνει το χαράτσι των ακινήτων. Παρακάτω παρουσιάζεται ένας δεκάλογος που θα σας βοηθήσει να «ξεφουσκώσετε» την επιβάρυνση χωρίς κατ' ανάγκη να κάνετε μεγάλες θυσίες όσον αφορά στις καταναλωτικές σας συνήθειες
1. Ενεργοποιήστε το κοινωνικό τιμολόγιο εφόσον πληροίτε τις προϋποθέσεις
Παρά το γεγονός ότι το αφορολόγητο της φορολογικής κλίμακας μειώθηκε στις 5000 ευρώ, η ΔΕΗ –η οποία χρησιμοποιεί ως εισοδηματικό κριτήριο το αφορολόγητο για να αποφανθεί σε ποιους θα χορηγεί το κοινωνικό τιμολόγιο και σε ποιους όχι- δεν ακολούθησε. Έτσι, όποιος δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ μπορούν να εξασφαλίσουν έκπτωση 30% για τις πρώτες 800 κιλοβατώρες που καταναλώνουν ανά τετράμηνο. Προσοχή, η συνολική κατανάλωσή τους πρέπει να κυμαίνεται από 200 έως 1400 κιλοβατώρες.
2. Ενεργοποιήστε το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ
Μπορείτε να εξοικονομήσετε ακόμη και 200 ευρώ τον χρόνο χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα. Ίσως να χρειαστεί να υποστείτε μια δαπάνη αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα καλώδια αλλά ακόμη και αυτό να συμβαίνει, αξίζει τον κόπο. Το καλοκαίρι, το νυχτερινό τιμολόγιο ισχύει από τις 23:00 το βράδυ έως τις 07:00 το πρωί. Και μόνο να σκεφτείτε πόσα χρήματα εξασφαλίζετε από το air-condition που δουλεύει όλη νύχτα για να κοιμάστε εσείς ευχάριστα, φτάνει.
3. Εγκαταστήστε χρονοδιακόπτες στις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές έτσι ώστε να λειτουργούν κατά κύριο λόγο ενόσω εφαρμόζεται το νυχτερινό ρεύμα
Από τη στιγμή που θα ακολουθήσετε τη συμβουλή Νο 2, φροντίστε να την αξιοποιήσετε στο έπακρο. Υπάρχουν συσκευές που έχουν ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη οπότε θα προγραμματίσετε τη λειτουργία τους ενόσω ισχύει το νυχτερινό. Υπάρχουν άλλες συσκευές, όπως ο θερμοσίφωνας, για τις οποίες θα πρέπει να κάνετε παρέμβαση στον πίνακα του ηλεκτρικού (μην λυπηθείτε τα περίπου 80-100 ευρώ που χρειάζονται διότι θα τα κερδίσετε σε λιγότερο από έναν χρόνο). Υπάρχουν και συσκευές για τις οποίες μπορείτε να αγοράσετε έναν προγραμματιστή ο οποίος να μπαίνει απευθείας στην πρίζα. Θα τους βρείτε στο εμπόριο.
4. Προτιμήστε τον ανεμιστήρα από το κλιματιστικό αν δεν επικρατούν συνθήκες ακραίου καύσωνα
Η διαφορά στην κατανάλωση είναι τεράστια και το αποτέλεσμα όσον αφορά στην ψύξη του χώρου σχεδόν το ίδιο. Άσε που υπάρχει και ένα θέμα υγείας αν είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε ένα κλιματιστικό.
5. Αντικαταστήστε και την τελευταία λάμα πυρακτώσεως
Αν δεν σας φαίνονται αρκετά τα χρήματα που απαιτούνται, προτιμήστε τις λάμπες με τεχνολογία LED οι οποίες πραγματικά μειώνουν κατακόρυφα την κατανάλωση.
6. Προτιμήστε τη χύτρα ταχύτητας από την κοινή κατσαρόλα και πετάξτε όσες συσκευές δεν κάνουν καλή επαφή με τα μάτια της κουζίνας
Είναι δύο από τις βασικές αρχές του οικονομικού μαγειρέματος τις οποίες πρέπει να ακολουθήσετε για να μειώσετε την χρήση της ηλεκτρικής κουζίνας η οποία είναι και μια από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές του νοικοκυριού.
7. Προγραμματίστε την εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα
Είναι μια επένδυση που μπορεί να χρειαστεί από 600-1000 ευρώ ανάλογα με το μοντέλο που θα εγκαταστήσετε. Ωστόσο, η απόσβεση θα γίνει το πολύ μέσα σε 2-3 χρόνια οπότε αξίζει τον κόπο. Αν μάλιστα συνδέσετε και άλλες συσκευές με τον ηλιακό (π.χ πλυντήριο ρούχων ή πιάτων) θα επιτύχετε ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ρεύματος και ως εκ τούτου ταχύτερη απόσβεση.
8. Ενημερώστε εγκαίρως τη ΔΕΗ για την ένδειξη του μετρητή ώστε να αποφύγετε τα φουσκωμένα «έναντι»
Αν δώσετε την ένδειξη του ρολογιού στη ΔΕΗ μέσα στο χρονικό περιθώριο που αναγράφεται επάνω στον λογαριασμό, μπορείτε να εξασφαλίσετε το ότι η χρέωση στον λογαριασμό «έναντι» θα γίνει με πραγματικά δεδομένα και όχι με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιεί η επιχείρηση ηλεκτρισμού. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε τα φουσκωμένα έναντι που ουσιαστικά ισοδυναμούν με άτοκο δανεισμό της ΔΕΗ (διότι πληρώνετε ένα αυξημένο ποσό τώρα και περιμένετε δύο μήνες μετά να γίνει ο συμψηφισμός με τον εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ).
9. Αποφύγετε την αγορά ηλεκτρικών συσκευών με χαμηλή ενεργειακή βαθμολογία
Αποτελεί το «Α» και το «Ω» στην διαδικασία εξοικονόμησης χρημάτων. Συσκευές που μοιάζουν οικονομικές επειδή είναι φθηνότερες κατά την αγορά τους, στην πραγματικότητα είναι πανάκριβες επειδή θα πληρώσετε δύο και τρεις φορές τη διαφορά των χρημάτων στη ΔΕΗ.
10. «Διαβάστε» το ρολόι της ΔΕΗ για να προλάβετε την υπερχρέωση
Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί ένα «ύπουλο» τρόπο χρέωσης. Αν η κατανάλωσή του περάσει τις 800 κιλοβατώρες, τότε πληρώνετε ακριβά όλες τις κιλοβατώρες που έχετε καταναλώσει και όχι μόνο αυτές που θα υπερβούν τις 800 κιλοβατώρες.

Πηγή: astrology.gr

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Είσαι άνεργος; Αυτά είναι τα 19 προγράμματα επιδότησης ανέργων





Επικαιροποιήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, ο νέος οδηγός με τις 19 παρεμβάσεις που διατίθενται μέσω του ΕΣΠΑ σε ανέργους για να βρουν δουλειά ή για να γίνουν επιχειρηματίες.
 Ο λόγος για το επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση της απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας των Νέων μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, κεντρικός στόχος είναι η ανάδειξη στοχευμένων πολιτικών και μέτρων ανάπτυξης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των νέων δύο ηλικιακών κατηγοριών 15-24 και 25-35, με έμφαση στους νέους με χαμηλά τυπικά προσόντα.

Οι δράσεις πρόκειται να υλοποιηθούν, ή υλοποιούνται, μέσω όλων των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που απευθύνονται στους νέους, τα οποία διαχειρίζονται τα Υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.

Συνολικά, ήδη υλοποιούνται ή αναμένονται, 19 δράσεις, αναλυτικά στοιχεία για τις οποίες αλλά και στοιχεία επικοινωνίας με τους αρμοδίους μπορείτε να βρείτε στον οδηγό στη δεξιά στήλη «σχετικά αρχεία»:

1.Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών. Η δραση έχει προκηρυχθεί και είναι ανοιχτή για υποβολή αιτήσεων από 15/04-20/05/2013.

2. Προώθηση καινοτομικής επιχειρηματικότητας νέων και συμβουλευτική καθοδήγηση επιχειρηματιών. Η δράση αναμένεται να προκηρυχθεί.

3. Επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο. Η δράση αναμένεται να προκηρυχθεί.

4. Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης. Η δράση υλοποιείται.

5. Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στον πολιτισμό για νέους Η δράση υλοποιείται.

6. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για πρόσληψη ανέργων πτυχιούχων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Η δράση υλοποιείται.

7. Πιλοτική δράση για την υποστήριξη νέων για τη δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

8. Υποστήριξη των επιχειρήσεων για την απασχόληση προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης. Η δράση υλοποιείται.

9. Πρακτική άσκηση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Πανεπιστήμια) Η δράση υλοποιείται.

10. Πρακτική άσκηση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΤΕΙ) Η δράση υλοποιείται.

11. Πρακτική άσκηση Δημοσίων & Ιδιωτικών ΙΕΚ Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης Η δράση υλοποιείται.

12. Πρακτική άσκηση ΕΠΑΣ Μαθητείας – Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Η δράση υλοποιείται.

13. Πρακτική άσκηση πρωτοετών σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Η δράση υλοποιείται.

14. Πρόγραμμα μαθητείας αποφοίτων Τεχνικής Εκπαίδευσης Η δράση υλοποιείται. Πληροφορίες στο σύνδεσμο http://www.mathiteia4u.gov.gr/

15. Γραφεία Διασύνδεσης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμια) Η δράση υλοποιείται.

16. Γραφεία Διασύνδεσης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΤΕΙ) Η δράση υλοποιείται.

17. Μονάδες Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας (Πανεπιστήμια) Η δράση υλοποιείται.

18. Μονάδες Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας (TEI) Η δράση υλοποιείται.

19.Ενίσχυση επιχειρηματικότητας νέων (Β’ κύκλος) Η δράση αναμένεται να προκηρυχθεί.



http://www.espa.gr/el/Pages/Default.aspx

Βρήκα ψείρες στο κεφάλι του παιδιού μου.


Ντρέπομαι μήπως το κακοχαρακτηρίσουν. 

Τι να κάνω;






Μην ανησυχείτε για ένα τόσο σύνηθες παιδικό πρόβλημα.. Υπάρχουν λύσεις!
Πως κολλάμε ψείρες;
Η ψείρα μεταδίδεται από παιδί σε παιδί με άμεση επαφή των κεφαλιών τους ή και με την ανταλλαγή μολυσμένων προσωπικών αντικειμένων (κασκόλ, κορδέλες).Οι ψείρες σέρνονται στο τριχωτό του κεφαλιού, αλλά δε μπορούν ούτε να πηδήξουν, ούτε να πετάξουν.
Οι ψείρες μπορεί να μολύνουν οποιονδήποτε ηλικία, αλλά τα παιδιά 3-11χρονών κινδυνεύουν περισσότερο.
Ενοχλήματα:
Το κύριο ενόχλημα είναι η έντονη φαγούρα στο κεφάλι.
Το ξύσιμο του τριχωτού της κεφαλής προκαλεί γδαρσίματα και τοπικές μολύνσεις, νευρικότητα και αϋπνία.
Πως γίνεται διάγνωση;
Εάν υποψιάζεστε, ότι το παιδί σας έχει ψείρες εξετάστε το κεφαλάκι του με ένα δυνατό φως χρησιμοποιώντας μεγεθυντικό φακό.Οι ψείρες και καταφέρνουν συχνά να κρυφτούν, όμως σταματούν με το νερό και έτσι είναι ευκολότερος ο εντοπισμός τους σε βρεγμένα μαλλιά. Μπορεί αν είμαστε τυχεροί να δούμε ψείρες που κινούνται(σέρνονται) στο τριχωτό του κεφαλιού(γκριζωπά μικροσκοπικά ζωύφια) και/ή ακίνητες ασπριδερές κόνιδες, στέρεα κολλημένες στις τρίχες συνήθως κοντά στη βάση τους.
Η σίγουρη διάγνωση μπαίνει με την ανεύρεση ψειρών στο τριχωτό του κεφαλιού με το «ξεψείριασμα», το οποίο γίνεται με ειδική πυκνή χτένα.
Το σωστό ξεψείριασμα περιλαμβάνει την παρακάτω διαδικασία:
•Πριν χρησιμοποιήσουμε πυκνής χτένας πρέπει να ξεμπλέξουμε τα μαλλιά με κανονική βούρτσα ή χτένα είτε τα μαλλιά είναι στεγνά ή βρεγμένα. Εάν τα μαλλιά είναι βρεγμένα η χρησιμοποίηση μαλακτικού (contioner) κάνει το χτένισμα ευκολότερο.
•Τοποθετείστε την πυκνή χτένα στην κορυφή του κεφαλιού ακουμπώντας την στο κρανίο. Τραβήξτε τη χτένα κατά μήκος των τριχών από τη ρίζα μέχρι το άκρο τους. Μετά από κάθε «χτενιά» εξετάστε προσεκτικά τη χτένα για ψείρες ή κόνιδες.
•Χτενίστε όλο το κεφάλι τουλάχιστον 2 φορές.
Οι ψείρες είναι δυσκολότερο να βρεθούν καθώς κινούνται και κρύβονται. Εάν βρίσκετε μόνο κόνιδες σε ένα παιδί, που έχει κάνει πρόσφατα θεραπεία θα πρέπει να απομακρύνετε τις κόνιδες και να επαναλάβετε το ξεψείρισμα σε 3-4 μέρες. Σε ένα παιδί όμως που δεν έχει υποβληθεί προηγουμένως σε θεραπεία ανεύρεση κόνιδας απαιτεί αντιφθειρική αγωγή.
 Αντιμετώπιση:
•Εάν θέλετε να αποφύγετε τα αντιφθειρικά φάρμακα ή το παιδί είναι πολύ μικρό(κάτω από 2χρονών) μια μέθοδος απομάκρυνσης των ψειρών από τα μαλλιά είναι το υγρό κτένισμα. Βρέχουμε τα μαλλιά του παιδιού και προσθέτουμε κάποιο λιπαντικό(μαλακτικό μαλλιών), ξύδι (χρησιμοποιούμε 1/1ξύδι με νερό, γιατί το ξύδι έχει την ιδιότητα να διαλύει την κολλώδη ουσία που χρησιμοποιεί η ψείρα για να κολλήσει τις κόνιδες στα μαλλιά) και κτενίζουμε όπως στο ξεψείριασμα για 10 λεπτά ανάλογα με το μήκος και το πάχος της τρίχας. Επαναλαμβάνουμε κάθε 3-4 μέρες για 2 εβδομάδες. Η μέθοδος αυτή είναι χρονοβόρα και πρέπει να επαναλαμβάνεται για αρκετές εβδομάδες, είναι όμως πλήρως ασφαλής.
•Στα φαρμακεία κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα σε διάφορες μορφές (σαμπουάν, λοσιόν, ζελέ, κρέμα κ.λ.π.) που περιέχουν φθειροκτόνες ουσίες και είναι αρκετά αποτελεσματικά. Τα περισσότερα από αυτά σκοτώνουν μόνο τις ζωντανές ψείρες και δεν καταστρέφουν τα αυγά τους(κόνιδες). Έτσι, θα πρέπει να επαναλάβουμε τη θεραπεία μετά 7-10 μέρες(κάποιοι συνιστούν την 1η την 7η και την 14 μέρα ως πιο αποτελεσματικό θεραπευτικό σχήμα) για να εξολοθρεύσουμε και τις νέες ψείρες που στο μεσοδιάστημα θα έχουν εκκολαφθεί. Αυτές οι ουσίες απορροφούνται ελάχιστα από το δέρμα, αλλά είναι καλύτερο να μη τις χρησιμοποιούμε σε μικρά παιδιά ηλικίας κάτω των 2 χρόνων.
• Μετά την τοπική θεραπεία φορέστε στο παιδί καθαρά ρούχα και πλύνετε τα ρούχα που φορούσε, τα κλινοσκεπάσματα, τις πετσέτες σε ζεστό νερό 60°C.
• Πλύνετε με σχολαστικότητα με ζεστό νερό για τουλάχιστον 5 λεπτά οποιοδήποτε αντικείμενο χρησιμοποίησε το παιδί στη διάρκεια των τελευταίων δύο ημερών.
•Αντικείμενα που δεν είναι δυνατόν να πλυθούν και θεωρούμε ότι το παιδί μας έχει χρησιμοποιήσει τα φυλάσσουμε κλεισμένα σε μια πλαστική σακούλα για 2 εβδομάδες (οι ζωντανές ώριμες ψείρες θα πεθάνουν σε 2 μέρες και οι κόνιδες θα εκκολαφθούν και θα πεθάνουν σε συνολικά 2 εβδομάδες).
•Στη συνέχεια απλώς σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα πατώματα και έπιπλα, καθώς και τα καθίσματα του αυτοκινήτου.
•Εξετάστε τα μαλλιά και το κεφάλι όλων των μελών της οικογένειας και θεραπεύστε όσους έχουν μολυνθεί.
•Ενημερώστε το Σχολείο του παιδιού . Μετά το υγρό κτένισμα ή την εφαρμογή της τοπικής φαρμακευτικής αγωγής το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο.
•Μη χρησιμοποιείτε ή ανταλλάσετε χτένες, βούρτσες μαλλιών, καπέλα, σκούφους, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα, παιχνίδια και γενικώς αντικείμενα που χρησιμοποιεί άτομο που έχει φθειρίαση του τριχωτού του κεφαλιού.
•Εάν έχουμε κοιμηθεί στο ίδιο κρεβάτι με άτομο που έχει ψείρες πρέπει να υποβληθούμε σε θεραπεία. Γράφτηκε από τον Δρ. Κώστα Κομματά - Παιδίατρο

Θηλασμός για πιο ευφυή παιδιά!


Άλλη μια έρευνα συνηγορεί




Νέα έρευνα, μας δίνει έναν ακόμη καλό λόγο για να προσπαθήσουμε να θηλάσουμε.
Άλλη μια μελέτη για τις ευεργετικές επιδράσεις του θηλασμού έδειξε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκειά του, τόσο πιο έξυπνα γίνονται τα παιδιά.
Επιστήμονες του Νοσοκομείου Παίδων Βοστόνης διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που θηλάζουν τα παιδιά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα βοηθούν να γίνουν πιο ευφυή και να παρουσιάζουν υψηλότερες επιδόσεις στα σχετικά τεστ.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics, η μελέτη πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 1999 – 2002 με τη συμμετοχή 1,312 γυναικών από τη Μασαχουσέτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και μετά τον τοκετό.
Οι γυναίκες έδωσαν μεταξύ άλλων πληροφορίες για τον χρόνο του θηλασμού, ενώ οι επιστήμονες υπέβαλαν εκείνες και τα παιδιά τους σε συγκεκριμένα τεστ νοημοσύνης, που ήταν ίδια για όλους.
Όπως διαπίστωσαν, τα παιδιά που θήλαζαν κατά το μεγαλύτερο μέρος της βρεφικής τους ηλικίας παρουσίαζαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ – τα οποία έκαναν όταν ήταν τριών και επτά ετών.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ευεργετικές επιδράσεις του θηλασμού είναι μεγαλύτερες ακόμη και όταν αυτός διαρκεί έναν μήνα περισσότερο, αφού τα παιδιά αποκτούν καλύτερη μνήμη και βελτιωμένες κινητικές ικανότητες.
«Αν οι μητέρες συνειδητοποιήσουν πόσο μεγάλο είναι το όφελος που υπάρχει για τα παιδιά, δεν θα έχουν κανένα δίλημμα για το αν πρέπει να θηλάζουν για πολύ καιρό», είπε η επικεφαλής της μελέτης, δρ Mandy Belfort.Ο θηλασμός κάνει τα παιδιά ευφυέστερα.

Faysbook.gr

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Φυσικές ή τεχνητές γλυκαντικές ουσίες;




Το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, ο υδράργυρος σκαρφαλώνει κοντά στους...



40°C και τα αναψυκτικά γίνονται για πολλούς ο καλύτερος σύμμαχος για μια ανάσα δροσιάς.

Το CNN δημοσίευσε πρόσφατα ένα εκτενές και εμπεριστατωμένο άρθρο, προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα και να λύσει τις συχνότερες απορίες που τριβελίζουν το μυαλό των καταναλωτών σχετικά με τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τους. Απευθυνόμενο σε ειδικούς επιστήμονες, απαντάει στο δίλημμα φυσικές ή τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και στο ερώτημα εάν υφίσταται πράγματι αυτό το δίλημμα.

Ποια η σύνθεση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών;

Οι εγκεκριμένες για κατανάλωση γλυκαντικές ουσίες είναι 5: η ασπαρτάμη, η ζαχαρίνη, η σουκραλόζη, η καλιούχος ακεσουλφάμη και η νεοτάμη. Κάθε μία έχει διαφορετική σύνθεση. Οι συχνότερα χρησιμοποιούμενες από τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών είναι η ασπαρτάμη, η ζαχαρίνη και η σουκραλόζη. Η ασπαρτάμη, η γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται συχνότερα στα αναψυκτικά διαίτης, προέρχεται από την ένωση δύο αμινοξέων, του ασπαρτικού οξέος και της φαινυλαλανίνης. Η ζαχαρίνη ανακαλύφθηκε τυχαία το 1879 ως παράγωγο του τολουενίου και από το 1950 παράγεται από φθαλικούς ανυδρίτες. Η σουκραλόζη είναι τροποποιημένη ζάχαρη, η οποία παράγεται από σουκρόζη (ζάχαρη) με αντικατάσταση τριών ομάδων υδροξυλίου αυτής με τρία άτομα χλωρίου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή διατροφής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας Barry Popkin: «Είναι θέμα γεύσης. Κάθε ουσία αφήνει ξεχωριστή επίγευση και οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά σε αυτήν.»

Σε τι διαφέρουν οι τεχνητές από τις φυσικές γλυκαντικές ουσίες;

Οι καταναλωτές, συνήθως, θεωρούν τις «φυσικές» γλυκαντικές ουσίες ως πιο ασφαλείς, σύμφωνα, όμως, με τη γνωστή μη-κερδοσκοπική αμερικανική Κλινική Mayo, ακόμα και προϊόντα, όπως οι χυμοί φρούτων, το νέκταρ, το μέλι και η μελάσσα υπόκεινται συχνά σε κάποιου είδους επεξεργασία. Η αλήθεια είναι ότι οι βιταμίνες και τα μέταλλα της επεξεργασμένης επιτραπέζιας ζάχαρης δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτά τα υποκατάστατα. Προϊόντα, όπως η στέβια που παρουσιάζονται ως φυσικά, υπόκεινται και αυτά σε επεξεργασία πριν βρεθούν στις προθήκες των καταστημάτων.

Η διαφορά έγκειται στο πώς επεξεργάζεται το σώμα τις τεχνητές σε σχέση με τις φυσικές γλυκαντικές ουσίες. Σύμφωνα με τον Eric Walters, συγγραφέα του «The Sweeteners Book», το σώμα δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη γλυκιά γεύση, καθώς ανιχνεύει τη ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες. Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες διεγείρουν περισσότερο το σώμα, το οποίο τις ανιχνεύει σε μικρότερη ποσότητα.

Προξενούν καρκίνο οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες;

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες προκαλούν καρκίνο. Η ανησυχία της κοινής γνώμης πηγάζει, μάλλον, από μελέτες που έχουν κατά καιρούς εκπονηθεί και περιλαμβάνουν πειράματα σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους για τον έλεγχο πιθανής συσχέτισης και στα οποία χορηγήθηκε υπερβολικά υψηλή δόση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών.

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι καλύτερες ή χειρότερες από τη ζάχαρη;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι κάπως πιο περίπλοκη, σύμφωνα με τον Eric Walters. Διαφορετικές γλυκαντικές ουσίες έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αν κάποιος, παραδείγματος χάρη, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη διατροφή του και τον έλεγχο των θερμίδων που προσλαμβάνει, θα πρέπει να αποφεύγει τη ζάχαρη και να προτιμά τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες διαθέτουν ελάχιστες ή καθόλου θερμίδες. Αν, όμως, προέχει η ποιότητα της γεύσης, η ζάχαρη αναμφισβήτητα διαθέτει την καλύτερη.

Κατά τον καθηγητή διατροφής Barry Popkin, οι πιο υγιείς άνθρωποι είναι εκείνοι που υιοθετούν μια ισορροπημένη δίαιτα, η οποία περιλαμβάνει περιορισμένη πρόσληψη κάθε είδους γλυκαντικής ουσίας. Δύσκολα, βέβαια, αντιστεκόμαστε στη γλυκιά γεύση, γι’ αυτό καλό είναι να γνωρίζουμε ότι, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα περισσότερα
 πράγματα στη ζωή, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, δεν ενέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο, εφόσον, φυσικά, καταναλώνονται με μέτρο στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής και ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής.

της Νικολέτας Ντάμπου
life2day.gr

mini chic, παιδικά ρούχα στη μισή τιμή.





Ψάχνετε ποιοτικά παιδικά ρούχασε χαμηλές τιμές.
Στο mini chic, ολα τα παιδικά ρούχα στη μισή τιμή!
Θα βρείτε καλοκαιρινά σετ για παιδιά κάθε ηλικίας, σε τιμές που κυμαίνονται από 8 έως 18 ευρώ.
                                                          



           Σέτ DMN  100%  βαμβακερό, μακό   από 27 € τώρα 13,50€



















                           Φόρεμα mayoral , από 33,95 € τώρα 17 €


                                                 
             






          ΦΟΡΜΑ ΤΕΝΣΕΛ ΜΕ ΖΩΝΗ MAYORALαπό 35,50€ τώρα18€
                                                                                                   












                              Σετ miss one 9767 μπλούζα με τζιν σόρτ.


                                              Από 30,00€ τώρα 15,00€




                              Σετ μακό της Γαλλικής εταιρείας "GOSS".

                              
Από 20 € τώρα 10€ 








                                                                                                                                              

                                                                                                                                                                         
Βιαστείτε, όμως, γιατί λόγω των χαμηλών τιμών τα αποθέματα τελειώνουν πολύ γρήγορα.




mini chic

ΕΛΕΥΘ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 31
ΣΤΥΛΙΔΑ
ΤΗΛ. 2238 0 24880