Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Παστέλι: θρεπτικό, γλυκό σνακ που χαρίζει ενέργεια και δεν παχαίνει. Ναι, καλά διαβάζετε!



Η παράδοση στην υπηρεσία της ομορφιάς και της υγείας σου!





Το παστέλι αποτελεί ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο, καθώς ο συνδυασμός σουσαμιού με μέλι παρέχει μια σειρά από συστατικά, απαραίτητα για την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού.
Πρώτα από όλα μας δίνει ενέργεια, σημαντική για να αντεπεξέλθουμε στην καθημερινή σωματική και πνευματική μας δραστηριότητα.
Αναλύοντας τη σύστασή του βλέπουμε ότι έχει υψηλή περιεκτικότητά σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, απαραίτητα για την προστασία της καρδιάς και των αγγείων μας.
Παράλληλα, περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνη Ε,που περιποιείται τα μαλλιά και το δέρμα. 
Παράλληλα, λόγω του σουσαμιού, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, από τις καλύτερες ανάμεσα στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα.





Aπό τη σοκολάτα και τα γεμιστά μπισκότα, μέχρι το κέικ και το παστέλι, οι γλυκείς πειρασμοί που συχνά λαχταράμε είναι πολλοί. Σε αυτό το «μικροσκόπιο», ένα παραδοσιακό ελληνικό σνακ, το παστέλι, μελετήθηκε και συγκρίθηκε με άλλα σνακ παραπλήσιας θερμιδικής αξίας, όπως η Mars bar και η Kit kat. Η σχετική έρευνα έγινε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΕΤ ΙΙ) και του ερευνητικού έργου «Διατροφική Πολιτική: Ενίσχυση ερευνητικής υποδομής και ανάπτυξη τεχνογνωσίας για την ελληνική δίαιτα - AXIA 7». Επιστημονική υπεύθυνη του έργου είναι η καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής 
κ. Αντωνία Τριχοπούλου. Η σύγκριση αφορά τη διατροφική σύνθεση του παστελιού (θερμίδες, πρωτεΐνες, λιπίδια, χοληστερίνη κλπ.) και την περιεκτικότητά του σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο) σε σχέση με τα ακόλουθα σνακ: • Σοκολάτα γάλακτος • Mars bar • Kit kat • Γεμιστά μπισκότα 
• Απλά μπισκότα • Κέικ • Ντόνατ με μαρμελάδα.
Τι έδειξε η σύγκριση



● Η σοκολάτα γάλακτος έχει τις περισσότερες θερμίδες (529 θερμίδες/100 γρ.) και το ντόνατ με μαρμελάδα τις λιγότερες (336 θερμίδες/100 γρ.). 
● Το παστέλι περιέχει το υψηλότερο ποσοστό λιπιδίων (33,4%) και το ντόνατ με μαρμελάδα το χαμηλότερο (14,5%). Ωστόσο, στα λιπίδια του παστελιού υπερέχουν τα ευεργετικά για την υγεία μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και όχι τα ζωικά κορεσμένα λιπίδια, που πρέπει να αποφεύγονται. 
● Το παστέλι είναι το μόνο σνακ, από αυτά που συγκρίθηκαν, το οποίο δεν έχει χοληστερίνη, ενώ το πλουσιότερο σε χοληστερίνη σνακ είναι το κέικ (152 mg/100 γρ.). 
● Το παστέλι περιέχει συγκριτικά το υψηλότερο ποσοστό πρωτεϊνών (11%), ενώ τα γεμιστά μπισκότα το χαμηλότερο (5%). 
● Τα περισσότερα σνακ που εξετάστηκαν έχουν ελάχιστες φυτικές ίνες (δεν ξεπερνούν το 1,5% της συνολικής τους σύστασης). Μόνο το παστέλι περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, σε ποσοστό που ανέρχεται στο 6,8%. 
● Τα γεμιστά μπισκότα περιέχουν τους περισσότερους υδατάνθρακες (69,2%) και το παστέλι τους λιγότερους (42,1%). Λέγοντας υδατάνθρακες, εννοείται κατά κύριο λόγο η περιεκτικότητα του σνακ σε απλά σάκχαρα, όπως αυτά της ζάχαρης και του μελιού. 
● Το παστέλι έχει το λιγότερο νάτριο -αλάτι- (20 mg/100 γρ.) σε σχέση με τα άλλα σνακ, που περιέχουν κατά μέσο όρο 10 φορές περισσότερο νάτριο. Το νάτριο αυξάνει την πίεση του αίματος και πρέπει να αποφεύγεται. 
● Η σοκολάτα γάλακτος είναι το σνακ με το περισσότερο κάλιο (420 mg/100 γρ.), η Kit kat το δεύτερο (330 mg/100 γρ.) και το παστέλι το τρίτο (326 mg/100 γρ.). Το κάλιο έχει την ιδιότητα να μειώνει την πίεση του αίματος. 
● Το παστέλι περιέχει υπερτριπλάσιο ασβέστιο (786 mg/100 γρ.) σε σχέση με τα άλλα σνακ. Επίσης, είναι το πλουσιότερο σνακ σε φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο, δηλαδή σε πολύτιμα μέταλλα για τον οργανισμό. 

Και ο νικητής είναι... 

Το παστέλι. Με πρώτες ύλες το μέλι και το σουσάμι, είναι διατροφικά ανώτερο από τα άλλα σνακ και πλουσιότερο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Παρότι έχει πολλά λιπίδια, εντούτοις πρόκειται για ευεργετικά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όπως το λινελαϊκό και το λινολενικό οξύ. Ακόμη, το παστέλι δεν έχει χοληστερίνη, ούτε είναι αλατισμένο. Επίσης, συγκριτικά με τα άλλα σνακ, είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και ο φώσφορος. Η σοκολάτα γάλακτος έρχεται δεύτερη μετά το παστέλι όσον αφορά την περιεκτικότητά της σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Η διατροφική σύνθεση του νικητή (100 γρ. παστέλι)
Θερμίδες 470
Πρωτεΐνες 11,1 γρ.
Λιπίδια 33,4 γρ
Υδατάνθρακες 42,1 γρ.
ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ
Κορεσμένα 5 γρ.
Μονοακόρεστα 12,3 γρ.
Πολυακόρεστα 14,6 γρ.
Φυτικες ίνες 6,8 γρ.
Κάλιο 326 mg
Ασβέστιο 786 mg
Μαγνήσιο 174 mg
Φώσφορος 352 mg
Ψευδάργυρος 5,4 mg
Σίδηρο 5 mg
Νάτριο 20 mg

Πηγές: •Τριχοπούλου Α., Χαμαλίδης Χ., Πετροχείλου Ι., Βασιλοπούλου Ε., Μπουλού Χ., Γεωργά Κ., Σταφυλάκης Κ., Τζαμτζής Β., Πουλιμά Ε., Θεοφίλου Δ., Φούφα Ε., Μισκάκη Φ., Καλούδης Τρ., Μπαμπίνα Μ. Μελέτη χαρακτηριστικών παραδοσιακών τροφίμων: παστέλι Σίφνου, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Έρευνας και Τεχνολογίας ΕΠΕΤ ΙΙ. •Ενημερωτικό Δελτίο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, Υπουργείο Ανάπτυξης. Μάρτιος-Απρίλιος 2000, Τεύχος 2: 29-43



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου